Obra Maurizio Cattelan (EFE)

L'artista del vàter d'or ven ara un plàtan enganxat a la paret per 120.000 dòlars

La sèrie completa de tres plàtans exhibits podria haver-se venut per uns 390.000 dòlars, però la galeria on s'exhibeix no ho confirma
M. Josep Moya Actualitzat
TEMA:
Art

Un plàtan enganxat amb cinta adhesiva de seguretat a la paret és la sensació de l'Art Basel Miami Beach.

Obra del polèmic artista italià Maurizio Cattelan, l'exposició es compon d'una sèrie de tres obres (tres plàtans posats a la paret amb cinta adhesiva) que l'autor ha anomenat "Comedian".

L'obra compta amb dues versions de prova de "Comedian" i una de definitiva. La galeria no ho ha confirmat, però alguns mitjans locals expliquen que la sèrie completa s'ha venut per 390.000 dòlars: per 120.000 euros cadascun dels dos plàtans de prova i per 150.000 el plàtan definitiu.


El plàtan enganxat amb cinta de color gris sobre un fons de paret blanca és una de les obres més fotografiades aquest any a l'Art Basel, que va obrir portes dijous i espera batre el rècord de 83.000 visitants que va assolir l'any 2018.

Sense dubte, l'obra de Maurizzio Cattelan és la principal atracció d'aquesta mostra d'art.


Dissabte, un dels visitants de l'exposició, el també artista David Datuna, va decidir fer una obra d'art sobre una altra obra d'art. Es va acostar a la paret on penjava el plàtan, va desenganxar la cinta adhesiva, va agafar el plàtan i se'l va menjar. La nova obra l'ha titulada "Hungry artist" ("Artista afamat"). L'obra està al seu compte d'Instagram:

 

Un dia abans de la presentació de "Comedian", la galeria Perrotin, on s'exhibia la provocadora obra de l'italià, assegurava en una nota de premsa que aquest treball "és una mirada a la forma com s'atribueix un valor a les coses i a quins objectes s'atribueix aquest valor".

Cattelan va començar el procés de creació de l'obra fa més d'un any. En un primer moment pensava crear una escultura en forma de plàtan, però després de crear diversos motlles, alguns de resina i altres de bronze, va apostar per immortalitzar un plàtan real, comprat en un supermercat de Miami.


La galeria Perrotin avisa els possibles compradors de l'obra que "no hi ha instruccions precises sobre la cura i la conservació de l'obra a llarg termini" en cas que el plàtan comenci el procés de descomposició.

Cattelan, de 59 anys, va aconseguir gran projecció internacional l'any 1999 gràcies a l'obra "La nona ora", en què representava l'impacte d'un meteorit en una estàtua de cera del papa Joan Pau II.


L'escultor italià va mantenir la seva fama d'artista controvertit l'any 2016, quan va substituir un vàter del museu Guggenheim de Nova York per una rèplica exacta feta amb or de 18 quirats.

 

 

ARXIVAT A:
Art
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut