Barcelona

L'art romànic català rebrà 18 milions d'euros en el marc d'un conveni entre La Caixa i la Generalitat

L'art romànic català rebrà una injecció econòmica de 18 milions d'euros en un termini de sis anys que permetrà accelerar la rehabilitació de molts edificis i millorar-ne la difusió. La Generalitat i La Caixa han firmat aquest migdia el conveni de col·laboració que ho fa possible. El programa Romànic Obert es destinarà a monuments repartits per 25 comarques catalanes i la inversió més destacable serà per a la Vall de Boí.

Actualitzat
Els presidents de la Generalitat, José Montilla, i de La Caixa, Isidre Fainé, han estat els encarregats de rubricar un conveni de col·laboració per invertir 18.275.000 euros en la restauració de 74 monuments d'art romànic català. Es tracta del programa Romànic Obert, un "patrocini extraordinari", per la seva quantia, que accelerarà la rehabilitació, millora i difusió de tots aquests monuments, segons ha assegurat el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras.

"Catalunya no pot desaprofitar cap oportunitat que li passi pel davant, no només pel que fa a l'economia, sinó també en l'àmbit cultural i de la investigació", ha assegurat el president Montilla. Els 18 milions d'euros es destinaran a monuments repartits en 25 comarques catalanes, però el conjunt d'esglésies de Boí, patrimoni mundial des del 2000, són les que se n'enduran més. En total, s'invertiran 1.265.000 euros a Sant Joan de Boí, Sant Climent de Taüll, Santa Eulàlia d'Erill la Vall i Santa Maria de Cóll.

El conseller Tresserras també ha destacat que es potenciarà la relació entre patrimoni i turisme i que, per a això, es firmarà de manera "imminent" un acord amb la conselleria de Turisme per fer polítiques "més estretes" per tal d'aconseguir que el patrimoni formi part de la "cadena generadora de valor econòmic". És per això que ha demanat que el patromini es pugui beneficiar de la riquesa que genera el turisme.

Pel que fa a la inversió que La Caixa fa en aquest programa del romànic el conseller ha assegurat que conservar el patrimoni és car però una "inversió rellevant" i ha apostat pel capital privat "en la mesura del possible". Com a contrapartida a la seva inversió La Caixa només rebrà el reconeixement públic de la seva aportació. L'Església, per la seva banda, no hi posarà diners, i segons ha aclarit Tresserras serà només "beneficiari" de les millores que es facin en obres de la seva propietat.
Anar al contingut