L'art i el patrimoni a la Vall de Bianya
L'art i el patrimoni a la Vall de Bianya

L'art i el patrimoni de la Vall de Bianya s'uneixen en la cinquena edició de la Bianyal

Marta GibertActualitzat

A la Vall de Bianya, els visitants han tingut l'oportunitat aquest cap de setmana de descobrir racons amb un alt valor patrimonial intervinguts amb obres efímeres creades específicament per als indrets on s'exposen. És la Bianyal, una ruta guiada que varia cada any i que és apta per a tots els públics.

Descobrir els encants de la Vall de Bianya costa ben poc. Si s'hi afegeixen uns artistes que fan intervencions efímeres en alguns dels seus racons en resulta la Bianyal 2018, un itinerari cultural organitzat per l'Ajuntament i l'Associació Binari.

En total són set els artistes i set els espais protagonistes d'aquest recorregut on l'única limitació creativa que tenen és el mateix entorn.

El molí d'en Solà és una de les parades. En aquest petit museu d'eines antigues s'hi camuflen les creades per Pere Llobera.

"Posa una mica al dit en l'ull, perquè tot i que sembla una intervenció amable, hi ha una lluita activada entre la Catalunya del seny i la Catalunya de la rauxa per la qual jo aposto. La de la rauxa és la meva i, per tant, és menys tranquil del que sembla el passeig."

 

Una altra proposta és la que es fa a l'entorn de La Vila, ara propietat del premiat estudi d'arquitectes RCR. I on Roc Parés presenta la seva particular cambra fosca.

"A mi m'agradaria pensar que aquest moment de contemplació de l'entorn ens fa tenir més ganes de sortir i interactuar amb el món, amb el paisatge i amb aquests indrets d'interès natural."

 

 

El comissari Bianyal, David Santaeulària, ha explicat què s'hi poden trobar els visitants.

"A la gent, el que l'interessa és que van seguint un itinerari guiats i els van explicant tota una sèrie de coses que tant poden estar relacionades amb la natura o amb una intervenció artística, i tot es fa amb igualtat de condicions i, de vegades, s'acaba produint una barreja d'interessos entre gent que anava només a veure una cosa i s'acabava interessant per l'altra."

 

 

Amb cinc anys d'experiència a l'esquena, les peticions per formar part del projecte són abundants. Això els permet triar varietat generacional i de disciplines artístiques.

Anar al contingut