Oviedo

L'arquitecte Norman Foster, premi Príncep d'Astúries de les Arts

L'arquitecte britànic Norman Foster l'han guardonat a Oviedo amb el Premi Príncep d'Astúries de les Arts 2009. Al premi hi optaven 26 candidatures d'11 països. La candidatura de Foster ha arribat a les últimes votacions del jurat al costat de l'actriu anglesa Vanesa Redgrave, el director Carlos Saura, l'escultor nord-americà Richard Serra, el cantautor Joan Manuel Serrat i el compositor Cristóbal Halffter. Foster és un dels projectistes més influents de tot el món i és representant de l'arquitectura d'"alta tecnologia".

Actualitzat
Els membres del jurat del premi Príncep d'Astúries de les Arts s'han reunit a primera hora del matí per fer pública la decisió de guardonar Norman Foster. El jurat ha valorat que la seva obra està al servei del desenvolupament sostenible i de la llibertat i l'ha definit com l'arquitecte de l'era global. En saber la notícia, Foster s'ha declarat emocionat. Responsable del projecte de remodelació del Camp Nou, va néixer a Manchester l'1 de juny del 1935, va estudiar Arquitectura a la universitat de la seva ciutat natal i després va completar els estudis amb una beca a Yale.

De retorn a Anglaterra, Foster va treballar primer amb Richard Buckminster Fuller per fundar el 1965 l'estudi d'arquitectes Team 4, que al cap de dos anys es transformaria en Foster and Partners. En els seus primers anys, l'estudi va estar format per dues parelles d'arquitectes, Foster i seva primera dona Wendy, i Richard Rogers i la seva dona Sue.

Foster es va caracteritzar en els seus inicis per un marcat estil d'"alta tecnologia", que combina el disseny tecnològic amb la integració amb el medi ambient i amb la comoditat per a l'usuari..

Foster és autor de projectes tan emblemàtics com la renovació de l'edifici del Reichstag de Berlín, la torre Swiss de Londres, o el viaducte de Millau, el pont més alt del món. El seu estudi d'arquitectura -amb seus a Londres, Berlín i Singapur- ha dissenyat aeroports, gratacels i museus; un conjunt impressionant de projectes que l'han convertit en un dels arquitectes més influents i prestigiosos del món.

Foster a Espanya

La primera obra de Norman Foster a l'estat espanyol va ser la Torre de Collserola, inaugurada amb motiu dels Jocs Olímpics del 1992. Després, el Palau de Congressos de València, el metro de Bilbao i la Torre Caja de Madrid, l'edifici més alt d'Espanya, entre d'altres.

Actualment Foster treballa en més d'una trentena de projectes en diverses fases de plasmació, com ara una de les torres del pla de reconstrucció del World Trade Center de Nova York, o Masdar City, anunciada com la ciutat més sostenible del món, al desert d'Abu Dhabi.



Anar al contingut