Frank Gehry. (Foto: EFE)
Frank Gehry. (Foto: EFE)
Oviedo

L'arquitecte Frank Gehry guanya el Premi Príncep d'Astúries de les Arts

El Museu Guggenheim de Bilbao és un dels edificis més emblemàtics de l'arquitecte nord-americà

RedaccióActualitzat

L'arquitecte nord-americà Frank Gehry, autor del Museu Guggenheim de Bilbao, ha estat guardonat amb el Premi Príncep d'Astúries de les Arts. S'ha imposat a 35 candidatures més de 19 països, segons han informat fonts de la fundació que atorga els premis.

Frank Gehry el van distingir el 1989 amb el Premi Pritzker d'Arquitectura, el màxim reconeixement mundial d'arquitectura. Va néixer a Toronto (Canadà) el 1929 i viu als Estats Units des dels 15 anys. És el sisè arquitecte que obté el Premi Príncep d'Astúries després d'Óscar Niemeyer, Francisco Javier Sáenz de Oiza, Santiago Calatrava, Norman Foster i Rafael Moneo, que el va aconseguir el 2012.

Gehry va començar a destacar en la dècada dels 70 pels seus edificis de formes esculturals que combinen materials industrials poc comuns amb altres com el titani i el vidre. El consideren un dels més destacats representants del corrent descontructivista dels Estats Units, un moviment que es caracteritza per la fragmentació i per la ruptura d'un procés de disseny lineal, donant com a resultat edificis d'una aparença visual impactant. Entre els exemples més rellevants d'aquest llenguatge formal hi ha el Museu Guggenheim de Bilbao (1997) i el Nationale-Nederlanden, conegut com Casa Dansant, de Praga (1996)

Altres obres importants de Frank Gehry són el Museu Aeroespaial de Califòrnia (1984); el Museu Vitra Design, a Weil amb Rhein, Alemanya (1989); el Museu d'Art Frederick Weisman, a Minneapolis (1993); l'edifici del Banc DZ, a Berlin (1998); la Torre Gehry, a Hannover (2001); el Centre Stata de l'Institut Tecnològic de Cambridge (2003); el Walt Disney Concert Hall (2003) i el Centre Maggie's Dundee, a Escòcia (2003).

A Elciego, a la Rioja alabesa, Gehry va inaugurar el 2006 la bodega dels hereus del Marquès de Riscal, i a Barcelona, l'arquitecte nord-americà ha projectat la torre de la Sagrera, un gratacel que està en construcció.

Anar al contingut