L'arquebisbe de Barcelona anuncia un òrgan extern per verificar abusos a l'Església

Ho ha anunciat el cardenal Omella, que ha dit a "Els matins" de TV3 que l'organisme el formaran laics i atendrà les víctimes

RedaccióActualitzat

L'Arquebisbat de Barcelona posarà en marxa, molt aviat, un organisme extern a l'Església que col·labori amb els tribunals eclesiàstics per investigar les denúncies d'abusos sexuals.

El cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha anunciat la creació d'un equip d'experts autònom i interdisciplinari que ajudi a gestionar aquests casos. Ho ha avançat en una entrevista a "Els matins" de TV3:

"La seva feina és verificar, acompanyar i ajudar a trobar la solució. I ajudaria no només el tribunal sinó sobretot les persones afectades; la família, la víctima i també l'abusador. S'intenta fer un acompanyament a l'abusador."

"Crec que hi hauria d'haver uns advocats, uns psiquiatres, uns mediadors per acompanyar tota aquesta gent, i que siguin homes i dones laics."

"Totes les denúncies que arriben, nosaltres hi entrarem implacablement per trobar la solució a aquest problema (···) No tenim vergonya de demanar perdó. Jo demano perdó també avui per tot el que l'Església com a institució hem fet malament, de mal a la gent. Jo demano perdó, sí, sí."

 

Joan Josep Omella: "A totes les denúncies que arriben, nosaltres hi entrarem implacablement"

"El que no volem és ocultar res", ha dit Omella, que no ha descartat estendre aquesta iniciativa a tots els bisbats de Catalunya:

"Parlarem amb tots els religiosos de Catalunya per veure si accepten aquest tribunal. Ja sap que les diòcesis i religiosos jurídicament són independents. És tota l'Església. Podem treballar amb ells. Pel contacte que he tingut amb alguns religiosos, estarien molt d'acord que sigui una cosa conjunta. Això seria molt per a la societat i per a l'Església mateixa."

Joan Josep Omella assegura que actuen seguint les recomanacions del papa Francesc i que, davant de possibles noves denúncies d'abusos, pensen investigar casos del passat.

Omella va fer "de pont" entre Puigdemont i Rajoy

A l'entrevista a TV3, el cardenal arquebisbe ha reconegut per primera vegada públicament que va parlar amb Carles Puigdemont i Mariano Rajoy per intentar que trobessin una solució dialogada durant els fets del setembre i l'octubre del 2017:

"Jo no diria que vaig fer d'intermediari. Vaig fer de pont, de correu, d'un lloc i d'un altre, entre president i president. Portava la preocupació d'un i la preocupació de l'altre, i feia una mica com d'ajuda per poder avançar en un diàleg. Però no va ser possible."

Omella ha concretat que va ser ell qui es va oferir i no ho va fer a petició de ningú:

"A tots ens preocupava la situació política, a mi també, i per això vaig prestar la meva persona per col·laborar, exercint de pont d'unió i no de confrontació."

 

Entrevista íntegra:

ARXIVAT A:
ReligióProcés catalàEsglésiaPederàstia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut