Un home espera rebre la vacuna a Tucumán (Europa Press/Adrian Lugones)

L'Argentina reacciona a l'escàndol de la "vacunació VIP" amb carnets de registre

El ministre de Salut, Ginés González García, ha hagut de dimitir per la polèmica coneguda com a "vacunació VIP", en què polítics, sindicalistes i empresaris s'haurien vacunat sense respectar l'ordre establert

Laura GalanActualitzat

El govern argentí ha anunciat aquest dilluns la compra de 20 milions de carnets de vacunació per disminuir "errors programàtics" després de l'escàndol per la vacunació de persones afins al govern avançant-se al calendari que els pertocava.

El carnet serà un document personal i intransferible que permeti certificar la vacunació i que "verifiqui que s'ha complert amb el pla adequat". Així ho ha publicat el Butlletí Oficial amb la signatura de Carla Vizzitti, la nova ministra de Salut després de la renúncia al càrrec de Ginés González García per la polèmica coneguda al país com a "vacunació VIP".

L'escàndol va esclatar divendres quan el periodista Horacio Verbitski, de 79 anys, va dir en una ràdio que s'havia vacunat al Ministeri de Salut, i no en un hospital, gràcies a la seva amistat amb el ministre.

La nova ministra de Salut, Carla Vizzitti, i l'exministre Ginés González García (Efe/Juan Mabromata/Rodrigo García) 

Després de saber-se aquest cas, en van transcendir d'altres, entre els quals destaquen polítics, sindicalistes i empresaris, que van ser vacunats sense respectar el protocol que segueix la resta de la població.
 

Això passava, a més, en un moment en què la població s'està vacunant a un ritme inferior al previst al començament perquè s'han rebut menys dosis de les acordades segons el contracte de compra de les vacunes d'Sputnik V firmat amb Rússia.

La província de Buenos Aires ha començat a vacunar als adults més grans després que, durant un mes i mig, només s'ha vacunat el personal sanitari.

Els presidents de l'Argentina i Mèxic, reunits aquest dilluns (EFE/SRE)

El president argentí, Alberto Fernández, que aquest dilluns ha començat a Mèxic una visita d'estat, va lamentar aquest diumenge que s'hagués muntat "un escenari mediàtic d'escarni públic", per la "vacunació VIP".

A Twitter, el president va reconèixer que "és públic i notori" que havia hagut de prendre una decisió davant d'"un fet reprovable", en referir-se a la seva petició de renuncia al ministre.

"El que ha passat al Ministeri de Salut ha estat un fet que, encara que excepcional, no pot avalar-se."

 

 

Fernández va fer costat a l'exministre amb una "sincera gratitud": "Ha estat capaç de posar dret un sistema de salut trencat i de donar-li a cada argentí l'atenció pertinent quan el virus l'ha fet víctima."

També va assegurar que havia encomanat a la nova ministra que protocol·litzés "al màxim" el subministrament i l'aplicació de les vacunes "considerant la situació de les persones exposades a la feina que fan".

La vacunació als més grans de 80 anys ha començat aquest dilluns a Argentina(Europa Press/Adrian Lugones)

Mentre que la justícia ja processa diverses denúncies per aclarir els fets, l'oposició exigeix que l'executiu doni explicacions davant del Parlament.

La principal coalició opositora, Juntos por el Cambio, ha qualificat el que ha passat com "una absoluta immoralitat" i un "escàndol de corrupció". També ha demanat "als vacunats de forma il·legal" que responguin davant de la justícia.

 

Ara, el govern es gastarà prop de 300 mil euros per fer arribar un carnet de vacunació a la població. Aquest dilluns, per cert, han començat a vacunar les persones més grans de 80 anys; la primera ha estat Justina Blanca Nuñez, de 81 anys.
 

 

 

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus Argentina
Anar al contingut