Una persona amb una bandera que representa el col·lectiu no binari, en una protesta (Unsplasah/Delia Giandeini)
Una persona amb una bandera que representa el col·lectiu no binari, en una protesta (Unsplasah/Delia Giandeini)

L'Argentina estrena DNI i passaport per a persones no binàries: X en comptes de F o M

Es tracta del primer país de l'Amèrica Llatina que reconeix la identitat no binària en documents oficials

Redacció Actualitzat
TEMA:
Igualtat de gènere

L'Argentina s'ha afegit aquest dimecres als països amb documents d'identitat que reconeixen les persones no binàries, aquelles que no es defineixen com a homes ni com a dones.

Des d'ara, tant als DNI com als passaports, en el camp per indicar el gènere es podrà respondre, com fins ara, amb la F de femení i la M de masculí, però també amb la lletra X.

El canvi s'ha oficialitzat mitjançant un decret i s'ha presentat en una cerimònia a la capital, Buenos Aires, presidida pel president argentí, Alberto Fernández, en què s'han lliurat els tres primers documents de persones que s'acullen a l'opció no binària.

"Anem a poc a poc, fent possible allò que semblava impossible, i cada dia estem més a prop de l'ideal, que serà quan "tots" i "totes" siguem "tothom" i a ningú li importi el gènere de la gent", ha declarat Fernández.

El president argentí, Alberto Fernández, en el centre, dibuixa una x amb integrants del govern i representants socials (EFE/Maria Eugenia Cerutti/Presidencia de Argentina)

"No som una X"

Amb tot, l'opció de marcar una X no ha agradat a tothom: alguns assistents a l'acte han protestat cridant "No som una x".

Fernández els ha respost que "és clar que hi ha altres formes" d'indicar que una persona és no binària, però ha argumentat que es tracta d'"un avenç" i que aquesta és la nomenclatura acceptada en els convenis internacionals subscrits per l'Argentina.

L'ús de la X per definir el gènere ja ha estat acceptat, per exemple, per l'Organització Internacional d'Aviació Civil (ICAO, la sigla en anglès).

En la cerimònia de lliurament dels tres primers documents no binaris també hi han estat presents el ministre de l'Interior, Eduardo "Wado" de Pedro, i la ministra de Dones, Gèneres i Diversitat, Elisabeth Gómez Alcorta.

De Pedro ha agraït la lluita de molts col·lectius socials que ha fet possible arribar a un "dia històric, de molta felicitat" en què "l'Argentina comença a posar fi a la lògica binària".

Gómez Alcorta, per la seva banda, ha defensat que "una societat amb ple dret per a dones, lesbianes, travestis, trans, gais, intersex i persones no binàries és una societat més democràtica, inclusiva, justa i igualitària".

Es dona la circumstància que l'Argentina és el primer país de l'Amèrica Llatina que reconeix aquest dret. En el continent americà ja el reconeixien el Canadà i alguns estats dels Estats Units, com Califòrnia.

A la resta del món també ho fan un país asiàtic, l'Índia, i dos països d'Oceania, Austràlia i Nova Zelanda.

Sense casella per al gènere

A Europa, dos països, Alemanya i els Països Baixos, reconeixen la identitat no binària en el document d'identitat, però han optat per una solució diferent, eliminar la casella del DNI que l'identifica.

En el cas alemany, en altres documents, com la partida de naixement, es pot elegir l'opció "divers" per definir el gènere.

A Espanya, el col·lectiu de persones no binàries denuncien que han quedat excloses de la llei trans que fa poc ha aprovat el Consell de Ministres i que ara ha de passar el tràmit parlamentari.

 

 

ARXIVAT A:
Igualtat de gènere LGTBIQ+
Anar al contingut