Vielha

L'Aran celebra el 700 aniversari de la Querimònia, els furs de la Vall

L'Aran celebra el 700 aniversari de la Querimònia, els furs de la Vall, i reivindica una nova llei d'aprofundiment del seu autogovern amb millora de les competències del Conselh Generau i del seu marc de finançament. En el seu discurs, a l'històric santuari de Mijaran, Artur Mas ha promès el respecte als trets identitaris aranesos, però també ha reclamat al govern de l'estat que faci el mateix amb els catalans.

RedaccióActualitzat
Coincidint amb la 22a Festa Nacional de la Vall d'Aran, aquest dilluns s'ha celebrat el 700 aniversari de la firma dels furs dels aranesos, atorgats pel rei Jaume II. El pacte, conegut com Querimònia, es va firmar el 22 de juliol del 1313, i atorgava un ampli autogovern al Conselh Generau, òrgan representatiu dels municipis de la vall.

Els furs es van mantenir pràcticament intactes fins al 1834, per tant es van mantenir 120 anys més que l'organització de Catalunya. Però un cop van ser suprimits, l'Aran no va recuperar les institucions fins al 1991.

Com cada any, per celebrar la Querimònia han desfilat els penons dels terçons, que representen els municipis, fins al santuari de Mijaran. Un cop allà, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha presidit l'acte institucional de celebració dels set segles dels furs.

Mas: "Respectarem aquesta cultura, respectarem aquesta llengua"

En el seu discurs, a l'històric santuari de Mijaran on tradicionalment es juraven els privilegis aranesos, Mas ha promès el respecte als trets identitaris aranesos: "respectarem aquesta cultura, respectarem aquesta llengua, respectarem, dins de les possibilitats actuals des d'un punt de vista econòmic i financer que coneixeu molt bé, el desplegament de l'autogovern d'Aran".

Però el president de la Generalitat també ha reclamat al govern de l'estat que faci el mateix amb els catalans: "de la mateixa manera que a dintre de Catalunya, ara, i a la Corona catalano-aragonesa molts segles enrere, vàrem fer d'aquesta cultura del pacte, del respecte i de la renovació permanent, que també ara això serveixi per al conjunt de Catalunya".

Aquest any, però, l'Aran també reivindica una nova llei d'aprofundiment del seu autogovern amb millora de les competències del Conselh Generau i del seu marc de finançament.

El síndic d'Aran, Carlos Barrera, ha considerat que la millor manera de treballar des de la institució és "en aquesta direcció d'assajar, d'aportar recursos, de garantir les prestacions i sobretot de cercar noves oportunitats".

El territori reclama que amb el text base consensuat pels grups polítics aranesos el 2009 el Parlament aprovi la nova llei d'Aran aquesta mateixa legislatura.

El president de la Generalitat ha assegurat que en la nova redacció de la llei s'establiran les bases per garantir la identitat aranesa. En l'acte hi eren presents també els representants dels grups polítics del Parlament, que hauran d'aprovar la nova Llei d'Aran.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut