Saragossa

L'Aragó reitera el seu rebuig al minitransvasament de l'Ebre i n'encarrega un informe jurídic

El govern de l'Aragó s'ha oposat una vegada més al minitransvasament de l'Ebre. En una reunió extraordinària, l'executiu ha aprovat encarregar als seus serveis jurídics i a la Comissió Jurídica Assessora l'elaboració d'un informe per determinar si el projecte de transferència d'aigua de l'Ebre cap a Barcelona és, des del punt de vista jurídic, un transvasament. A més, ha demanat al govern espanyol que li faci arribar de manera urgent tota la informació sobre aquest projecte. Per la seva part, la Generalitat Valenciana i el govern murcià han denunciat que l'aigua de l'Ebre vagi només a Barcelona. La ministra del ram, Elena Espinosa, ha intentat calmar els ànims.

Actualitzat

El govern de l'Aragó ha encarregat als seus serveis jurídics i a la Comissió Jurídica Assessora l'elaboració d'un informe per determinar si el projecte de transferència d'aigua de l'Ebre cap a Barcelona és, des del punt de vista jurídic, un transvasament. Ho ha fet en una reunió d'urgència, on ha reiterat la seva oposició a aquesta captació d'aigua. L'executiu basa la seva oposició en el seu Estatut d'Autonomia, que recull que el govern vetllarà per evitar transferències d'aigües de les conques hidrogràfiques de les quals forma part i que afecten interessos de sostenibilitat. També estipula que participarà en la planificació hidrològica dels recursos hídrics de les conques que afecten l'Aragó.

En sortir de la reunió, el conseller de Medi Ambient, Alfredo Boné, ha explicat que l'executiu també ha demanat al govern de Madrid que li faci arribar de manera urgent tota la informació sobre aquest projecte, perquè, fins ara, la informació que en té l'ha tret dels mitjans de comunicació.

Múrcia i el País Valencià, contra el minitransvasament

El president de Múrcia, Ramón Luis Valcárcel, s'ha sumat a les crítiques contra el minitransvasament de l'Ebre de la Generalitat Valenciana. Valcárcel ha manifestat que es tracta d'"una provocació per als ciutadans de Múrcia, el País Valencià i Almeria", i ja ha avançat que podria, juntament amb el president valencià, Francisco Camps, "mobilitzar la societat per reclamar una aigua que és d'Espanya i ningú no necessita". De fet, Valcárcel i Camps es trobaran aquest dijous per decidir si tiren endavant mobilitzacions de protesta.

El president murcià ha insistit que no està en contra que Catalunya i Barcelona tinguin aigua, una mesura que dóna suport i "aplaudeix", però "tan normal és això com que Múrcia, el País Valencià i Almeria reivindiquin el mateix".

Espinosa vol calmar els ànims

La ministra de Medi Ambient, Elena Espinosa, ha sortit al pas de les demandes apel·lant al que ja va dir a Barcelona en fer públic l'acord. Espinosa ha negat que es tracti d'un transvasament i ha comparat l'actuació amb les que es van dur a terme en l'anterior legislatura al País Valencià i Múrcia d'aprofitar excedents. I no només això, sinó que ha remarcat que a Barcelona hi arribaran 50 hectòmetres cúbics "en cas de necessitat", quan en els altres llocs hi van dur "gairebé 135 hectòmetres".

L'antecessora d'Espinosa en el càrrec, Cristina Narbona, s'ha afegit a la tesi que el projecte "no és un transvasament nou" i ha expressat "alegria" per la posada en funcionament del projecte en el qual va estar implicada. "No és treurà un sol hectòmetre cúbic de l'Ebre, sinó que s'utilitza l'aigua dels regants", ha conclòs Narbona.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut