Barcelona

L'àrab i l'urdú se situen al costat del català i el castellà com a llengües d'ús habitual a Catalunya

El 78,3% dels ciutadans de Catalunya parla el català, una xifra que s'ha reduït un 3% en relació amb el 2003, segons l'última enquesta d'Usos Lingüístics feta el 2008 per la Direcció General de Política Lingüística. En canvi, el castellà el parla el 99,7% de la població catalana. Una altra de les dades que s'han de tenir en compte d'aquest estudi és l'empenta que estan agafant altres llengües. És el cas de l'àrab i l'urdú que, per primera vegada, s'han situat al costat del català i el castellà com a llengües d'ús habitual a Catalunya. El govern català ha alertat del "perill" que es creïn guetos lingüístics pel desús del català entre els immigrants.

Actualitzat
L'enquesta d'Usos Lingüístics reflecteix que el 35,6% de la població adulta diu que té el català com a llengua habitual, mentre que el 45,9% usa el castellà com a primera llengua. El 12% declaren fer servir les dues llengües.

El català és més present en determinats àmbits com ara en centres d'estudi, a la consulta mèdica, o en bancs i caixes, i menys utilitzat amb els amics i a la feina. Segons el secretari de Política Lingüística, Bernat Joan, el nombre de gent que identifica el català com la seva llengua habitual és superior als que diuen que el parlen des de petits.
 
Segons l'enquesta, feta l'any passat a més de 7.000 persones de més de 15 anys, el nombre de persones que escriuen en català ha augmentat un 3% respecte al 2003. En aquest cas, el govern destaca l'entrada a l'enquesta de les generacions que han cursat estudis en català.
Anar al contingut