Tres de cada quatre persones en tractament consulten pàgines "dolentes" per internet
Tres de cada quatre persones en tractament consulten pàgines "dolentes" per internet

L'apologia de l'anorèxia per internet rebrà multes de fins a 100.000 euros

Catalunya amplia la responsabilitat als intermediaris de les xarxes socials que passen a ser responsables de la difusió d'aquests continguts

Actualitzat

A partir d'ara serà més fàcil tancar les webs que fan apologia de l'anorèxia i la bulímia.

La Generalitat ha aprovat un decret llei que permetrà multar les empreses que allotgen aquests continguts amb sancions de fins a 100.000 euros.

Aquestes webs no causen el trastorn alimentari, però sí que ajuden a mantenir-lo i agreujar-lo.

A partir d'ara, es podrà vigilar, investigar i, si és necessari, sancionar les empreses, plataformes i serveis digitals que, tenint coneixement de l'existència d'aquest tipus de contingut en les seves plataformes, no portin a terme accions per eliminar-lo.

D'aquesta manera, s'amplia la responsabilitat als intermediaris de les xarxes socials, que "passen a ser també responsables de la difusió d'aquests continguts, com a cooperadors o encobridors", ha precisat el govern de la Generalitat.

 

Amb aquest decret llei, el govern dona compliment al compromís subscrit de lluitar "eficaçment" en aquest àmbit, fruit dels treballs de la Taula de Diàleg per a la Prevenció dels Trastorns Alimentaris.

Ramon Guàrdia, president de l'Associació contra l'Anorèxia i la Bulímia, considera que l'aprovació del decret llei és una molt bona notícia:

"És una bona notícia perquè crec que agafa el bon camí de, sobretot, actuar sobre qui manega el lícit negoci d'internet, però dient-li: ‘no val tot. Tu no has generat els continguts, però n'ets responsable si allotges aquests continguts'."

Guàrdia dona dades d'un estudi recent fet entre diferents hospitals en què es van enquestar 300 joves que havien rebut tractament per anorèxia i bulímia:

"Més del 75% dels enquestats rebien tractament en un hospital de dia i en arribar a casa es connectaven a internet a consultar pàgines dolentes o nocives que podien afectar la seva conducta."

D'aquestes persones estudiades, explica Guàrdia, el 85% eren menors d'edat:

"El 90% dels pares d'aquests menors no tenien ni idea que, per una banda, rebien un tractament adequat pel sistema de salut i, de l'altre, estaven fent-se mal a través de les xarxes."

L'estudi demostra que aquestes webs "nocives" són un factor, com a mínim, de manteniment de la malaltia i moltes vegades "causants de mals", com per exemple, les autolesions:

"Internet està ple d'idees de com autolesionar-se."

Segons Ramón Guàrdia, l'anorèxia i la bulímia són un trastorn de conducta, una malaltia que "anul·la els pensaments lògics i positius. No hem de culpar la persona malalta" que consulta continguts que a perjudiquen:

"No podem perseguir algú que no és responsable dels seus actes perquè la seva ment està anul·lada per la malaltia."

Les tecnologies de la informació i comunicació faciliten la transmissió dels continguts tòxics, diu, però l'origen és el mateix de sempre:

"Un culte excessiu al cos. Una obsessió per transformar la nostra natura que és meravellosa. I pensar que una corba natural és menys bonica que una corba operada en una operació d'estètica."

Notícia relacionada: Tractament pioner contra l'anorèxia crònica amb la implantació d'elèctrodes al cervell

L'estudi de la Taula de Diàleg per a la Prevenció dels Trastorns de Conducta Alimentària, en què són presents entitats, universitats, associacions, professionals de la salut, a més de l'administració, va revelar que el 59,2% dels malalts accedeixen a través d'internet a continguts no saludables.

L'estudi també va indicar que la mitjana d'edat per ala primera recerca a internet se situa en els 15,5 anys i que el 85% dels que busquen aquest tipus de continguts són menors d'edat.

Els trastorns de la conducta alimentària representen la tercera malaltia crònica en dones adolescents, després de l'obesitat i l'asma, i a Catalunya afecta el 5% de la població adolescent i jove, i un 11% realitzen conductes de risc.

Notícia relacionada: "Havia arribat a odiar els pares", la lluita de les famílies per curar l'anorèxia

En els últims vuit anys s'ha constatat un important creixement dels continguts favorables a l'anorèxia i la bulímia per internet.

 

 

ARXIVAT A:
SalutAnorèxia
Anar al contingut