La mà d'un boletaire ensenya un bolet de dintre un cistell.
La taxa per collir bolets s'ajorna dues temporades

L'aplicació del "carnet del boletaire" s'ajorna fins a la temporada 2015-2016

La Generalitat retarda un any l'obligatorietat de pagar un cànon per poder collir bolets al Ripollès, l'Alt Pirineu i els Ports

RedaccióActualitzat

A partir de la temporada 2015-2016 serà obligatori pagar per collir bolets al Ripollès, l'Alt Pirineu i els Ports.

En un principi, el govern havia anunciat que seria obligatori pagar a partir de la temporada vinent. Però el Departament d'Agricultura ha decidit que l'any vinent es faci només una acció d'informació i "conscienciació" als caçadors de bolets.

L'anomenat "carnet del boletaire" ha rebut crítiques d'associacions de boletaires que proposen que només paguin els professionals que cullen bolets per vendre'ls. Consideren que seria adequada una llicència per a tots aquells que en recol·lectin més de tres quilos per dia.

La mesura només es planteja en terrenys que són propietat de la Generalitat. Els propietaris privats i també els ajuntaments poden incloure's dins del projecte, si ho volen.

Prova pilot a Poblet

Ja fa dos anys que per collir bolets al bosc de Poblet s'han de pagar 10 euros per obtenir el carnet de la temporada. Anar-hi només un dia costa 3 euros per als forans i 1 euro per als veïns de la zona.

Amb aquesta quota s'han recaptat uns 6.000 euros per temporada, que es destinen a millorar l'espai natural i arranjar i senyalitzar els camins.

La Generalitat encara no ha anunciat quin serà el preu per temporada per poder buscar bolets als boscos del Ripollès, l'Alt Pirineu i els Ports.

Experiència positiva

El Departament d'Agricultura valora positivament l'experiència i diu que és una mesura que la ciutadania ha acceptat bé. Segons una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió, un 77,1% dels catalans acceptaria pagar per buscar bolets si els diners recaptats s'inverteixen en millores als mateixos boscos.

I és que la recol·lecció de bolets és costum arrelat al nostre país i que practica un de cada quatre catalans de forma habitual.

Anar al contingut