El Vendrell

L'aplicació castellera per fer pinyes que triomfa entre les colles

L'ha creat un casteller de la Vila de Gràcia i informàtic i permet estalviar temps a l'hora d'organitzar la pinya i aprofitar millor cada assaig

Victòria MiróActualitzat

Per aixecar un gran castell, primer cal crear una pinya consistent, una operació que fins fa uns mesos requeria molt temps. L'Àngel Casellas, un informàtic i casteller de la colla de la Vila de Gràcia, es va proposar escurçar aquesta planificació. La seva aplicació mòbil, Appsistència, permet crear una pinya en 5 minuts, en lloc d'una hora. Per això, primer va crear una aplicació de mòbil per saber amb antel·lació quants membres de la colla assistiran a un assaig i després va incorporar l'organització de les pinyes. Aquesta funció ha revolucionat els assajos de les colles que l'han incorporat.

Els castellers avisen si assistiran als pròxims assaigs a través de l'aplicació o bé es registren en arribar a través d'una tauleta situada a l'entrada. Amb aquesta informació, els tècnics de pinyes organitzen la sessió i planifiquen les pinyes: Només cal arrossegar els noms dels castellers disponibles al disseny de la pinya. Abans tota aquesta feina és feia a mà, amb llapis i paper, i feia anar de corcoll els tècnics.  

"És una descàrrega molt bèstia d'una feina d'escriva pels tècnics. Això fa que ens cremem molt menys, i que podem fer gestió de la gent que ens dóna un plus de qualitat a la colla", diu el Jordi Pellicer, cap de pinyes de la colla dels Nens del Vendrell. 

També ha canviat la forma de comunicar les posicions. Abans els tècnics havien de cridar els noms i la posició de cadascú. Ara, els castellers ho miren al mòbil o bé es projecta en una paret. Els assajos són més àgils i tenen temps de fer més proves. Això els permet millorar la tècnica i guanyar seguretat a l'hora d'anar a plaça.   

Castells 2.0

El cap de colla dels Nens del Vendrell, Pere Rovira, valora la seva facilitat d'ús:

"Nosaltres estàvem buscant des de feia temps una eina tecnològica d'aquest estil. i les que havíem mirat no ens quadraven gens. Llavors quan ens la van venir a presentar realment va ser com ostres! això sí que és el que estavem buscant... " 

Fins ara, ja són 10 les colles que s'hi han enganxat, tant a Tarragona com a Barcelona. Hi ha colles històriques com la Colla Joves Xiquets de Valls, però també de més recents com els Minyons de Terrassa o els Castellers de Badalona. 

Incentivar la participació

"És molt ràpida, molt visual, senzilla d'utilitzar i ens ha permès manegar les coses d'una manera eficient i ràpida; sobretot la velocitat", destaca Ivan Alcón, casteller dels Nens del Vendrell. Per ell, a més, incentiva la participació ja l'aplicació també té un rànquing d'assistència.

"És com quan fas esport amb un equip i hi ha aquella competitivitat amb els companys. Ho pots fer sol, però, si tens l'altre al costat i quedes fotografiat si no vas a l'assaig, doncs sempre ajuda a complir". 

L'Àngel Casellas, que ha anat adaptant l'aplicació 'ad hoc' per a cada colla segons les seves demandes. "Ens hem trobat que cada colla és un món i que cada colla necessita una personalització de l'aplicació", diu.

Ara, a més de continuar estenent l'Appsistència entre les colles castelleres, vol fer l'aplicació més social,  afegir-hi noves funcions i que també ajudi a gestionar les activitats extracastellers de la colla, com ara sopars o excursions.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut