L'aparició de l'Alzheimer es podria preveure fins a 16 anys abans amb anàlisis de sang
Una anàlisi de sang permetria predir l'Alzheimer amb molta antelació (Pixabay)

L'aparició de l'Alzheimer es podria preveure fins a 16 anys abans amb anàlisis de sang

Es basaria en la concentració d'uns filaments que passen a la sang quan moren neurones

Xavier DuranActualitzat

Les anàlisis de sang per detectar signes de mort de neurones podrien predir l'aparició de l'Alzheimer amb una antelació de fins a setze anys. Així ho afirma un estudi publicat a la revista "Nature Medicine" per científics alemanys. En la recerca, hi han participat investigadors de diversos països.

"El fet que encara no hi hagi tractament efectiu per a l'Alzheimer es deu, en part, al fet que les teràpies actuals comencen massa tard", afirma Mathias Jucker, del Centre Alemany per a Malalties Neurodegeneratives (DZNE), que ha liderat l'estudi. Per això, l'objectiu dels autors era trobar un mètode per detectar l'Alzheimer molt abans que se'n manifestin els primers símptomes clínics.

Les anàlisis de sang relacionades amb la malaltia s'han centrat fins ara en les proteïnes amiloides, que en les persones que tenen Alzheimer s'acumulen al cervell i també es poden detectar a la sang. Però els autors volien descobrir algun senyal de la degeneració que es produeix en el cervell. És el que s'anomena neurodegeneració.

Neurofilaments indicadors de mort de neurones

En la majoria de malalties neurodegeneratives, aquest procés es produeix molt abans que apareguin els primers símptomes clínics. Restes de les neurones que moren passen a la sang. Però es degraden tan ràpidament que no són útils com a indicadors dels primers estadis de la malaltia.

Hi ha una excepció, que els autors han aprofitat. Es tracta d'uns neurofilaments que resisteixen la degradació. Per tant, les concentracions d'aquests neurofilaments sí que servirien com a indicadors que el cervell té una degeneració, encara que sigui incipient.

Però, per comprovar si el mètode és efectiu per predir l'aparició de l'Alzheimer i amb quina antelació, caldria fer anàlisis a un gran grup de persones i després observar quines desenvolupen la malaltia i quines no, i quant triga a manifestar-se. Això requeriria molts anys.

Notícia relacionada: Creus que perds memòria? No és Alzheimer si no hi ha altres factors

Per evitar l'espera, els autors han utilitzat un grup de persones que tenen una estranya mutació que els provocarà la malaltia anys abans del que és habitual. Han fet ús de la recerca que duu a terme la Xarxa d'Alzheimer Dominant Heretat (DIAN). Es va crear per investigar una forma rara d'Alzheimer que causa pèrdua de memòria i demència entre els 30 i els 50 anys. És a dir, molt abans del que és habitual.

Aquesta varietat només afecta l'1% de les persones amb Alzheimer. Es deu a certes mutacions que permeten determinar que aquesta persona tindrà la malaltia i que, a més a més, té un 50% de probabilitats de transmetre-la a la descendència. Gràcies a la recerca duta a terme per la xarxa, s'han descobert anàlisis genètiques que permeten determinar de manera molt acurada si un membre d'una família tindrà Alzheimer i quan se li manifestarà.

Els investigadors van fer l'estudi amb 405 persones incloses a la Xarxa. D'aquestes, 243 tenien alguna de les mutacions. Les 162 restants servien de control.

Un indicador clar

Els autors no es van limitar a mesurar les concentracions dels neurofilaments, sinó també el ritme a què creixien al llarg de tres anys. És aquesta variació la que permet predir l'aparició de la malaltia. Les anàlisis van permetre identificar clarament les persones amb mutació i les persones sense mutació. També es va veure que, en alguns casos, es pot predir amb una antelació de fins a setze anys respecte als primers símptomes clínics. Fins i tot van poder predir canvis concrets, com ara atròfia del cervell i pèrdua de capacitats cognitives, dos anys abans que es manifestessin.

Per al doctor Marc Suárez-Calvet, neuròleg i investigador del Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC), el centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall i que consta en els agraïments en l'article, aquest resultats confirmen que els tractaments contra l'Alzheimer han de començar molt abans, en persones asimptomàtiques:

"Els resultats confirmen que tant en l'Alzheimer genètic com en l'esporàdic hi ha un llarg període de temps en què comencen a morir neurones i que quan el cervell ja no ho pot compensar apareixen els símptomes clínics".

Els neurofilaments s'acumulen en el líquid cefaloraquidi i a la sang també en altres malalties neurodegeneratives i permeten predir els canvis de volum cerebral en l'esclerosi múltiple o la malaltia de Huntington. I fins i tot en persones que pateixen traumatismes continuats al cap. De fet, es va detectar primer de tot en jugadors d'hockei sobre gel i de futbol americà. Per tant, el que revela és dany cerebral en general.

Per això calen més estudis perquè el mètode es pugui fer servir per predir l'Alzheimer en la població general. També cal determinar quins nivells de neurofilaments i quin ritme d'increment serien indicatius de la futura aparició de la malaltia.

A més a més, segons Jucker, l'anàlisi permet observar el curs de la malaltia i per això pot ser una eina molt potent en assaigs clínics de noves teràpies.

ARXIVAT A:
CiènciaSalutAlzheimer
Anar al contingut