Barcelona

L'any nou porta un increment dels preus dels serveis com la llum, la gasolina i el transport públic

Any nou, preus nous. Com sempre l'entrada a l'any nou suposa també un increment en les tarifes dels serveis públics. L'aigua, el gas natural domèstic i la bombona de butà són més cars a partir de l'1 de gener. Increment també polèmic i notable de l'electricitat, amb un encariment del rebut de la llum del 10%. Les tarifes del transport públic s'encareixen per damunt de la pujada de l'IPC, i els peatges també s'han apujat.

Actualitzat
Factures dels subministraments bàsics

La llum, el gas, i l'aigua són els tres serveis que s'han apujat aquest primer dia de l'any, i les llars catalanes notaran un augment considerable dels rebuts. La pujada que més es notarà per l'increment del preu a final de mes serà la de la llum, que és gairebé un 10% més cara respecte de l'any passat. Un augment que pel ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, és poc més que un cafè, però que suposa l'increment més important en els últims 25 anys.

El preu de la llum ha anat en augment cada any des del 2003, però no va ser fins l'any 2006 quan ho va començar a fer per sobre de l'IPC. Amb el nou increment del 2011, la factura de la llum serà 4,25 euros més cara de mitjana cada més, és a dir, uns 51 euros més a l'any. Aquesta pujada és per als qui tinguin contractada la tarifa d'últim recurs, que és la que tenen la majoria de llars catalanes, i no afectarà els que tinguin contractats menys de tres quilowatts. Tampoc s'aplicarà aquesta nova tarifa a les llars en què tots els membres estiguin a l'atur, les famílies nombroses o les persones que estiguin rebent una pensió mínima.

El gas natural domèstic és un dels servies que puja més per sobre de l'IPC, i serà un 4% més car. Ho notaran sobretot les llars que tinguin cuina i calderes de gas a la calefacció. La bombona de butà s'encareix 40 cèntims respecte de l'any passat i ara costa 13,19 euros.

La factura de l'aigua s'ha incrementat un 2,3% per a tots els usuaris de Barcelona i l'àrea metropolitana, coincidint amb la inflació registrada el mes de novembre. També s'ha encarit a molts altres municipis catalans.

Pel que fa als preus, els segells s'han apujat un 3% i ara les cartes que s'enviïn dins del territori espanyol valdran 35 cèntims.

Viatjar en transport públic, més car

Els preus dels transports públics s'han encarit un 3% de mitjana, per sobre de la pujada de l'IPC anual.

Viatjar en tren amb la Renfe és entre un 2,3% i un 4,8% més car, i els bitllets de trens de Rodalies i Mitjana Distància, fixats per primer cop per Generalitat de Catalunya, que n'ha assumit les competències, s'han encarit un 3,1% en el cas dels tiquets normals, i els abonaments han pujat un 2,3%. Pel que fa als bitllets de l'AVE, els de mitjana distància són un 4,8% més cars i els de llarga distància un 2,3%.

Els peatges a les carreteres catalanes de les autopistes que depenen de la Generalitat són un 3,5% més cars de mitjana a l'AP-2 i a l'AP-7. Les autopistes controlades per l'estat espanyol augmenten un 1,4% respecte de l'any passat.

A Barcelona els bitllets d'autobús i metro també s'han encarit i la T-10 d'una zona ara costa 8,25 euros enlloc dels 7,95 que valia fins ara. La targeta T-50/30 val 33,5 euros, 1,1 euros més que l'any passat, i el bitllet senzill costa 1,45 euros per viatge. En canvi, els serveis de taxis no han tocat la tarifa aquest primer dia de l'any ja que el passat 18 de desembre ja es va aplicar un 3,2% més al preu dels serveis per la pujada dels preus dels combustibles.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut