Barcelona

L'any nou arriba amb un encariment de la majoria dels rebuts

Amb l'any nou arriben un augment de les tarifes i l'encariment de la majoria dels rebuts. Aquest primer trimestre de l'any, en destaquen els increments del preu de la llum, el gas i el transport públic, que en el cas del bitllet senzill de metro pujarà més d'un 7%.

Actualitzat

Mentre encara cueja l'enfrontament entre el ministre d'Indústria i Energia i les elèctriques per trobar un nou sistema tarifari per a la llum, aquest rebut s'encarirà durant el primer trimestre del 2014 un 2,3%, un valor que se situarà molt per sobre de la taxa anual d'inflació, que, segons els analistes, es tancarà per damunt del 0,5%.

Pel que fa a l'aigua, a Barcelona i la seva àrea metropolitana augmentarà un 5%, valor al qual s'haurà d'afegir, a partir del febrer vinent -quan finalment s'aprovin els pressupostos de la Generalitat, ara impugnats pel PP-, un 2% d'increment del cànon de l'aigua.

El gas, l'altre element de la troica tarifària, puja una mitjana del 0,2% si es té contractat només per a aigua calenta i baixa un 0,1% si, a més a més, es fa servir per a calefacció. La bombona de butà tindrà el preu congelat en 17,5 euros, una xifra vigent des del maig.

En l'àmbit dels transports, a Renfe Rodalies i mitjana distància els bitllets pugen gairebé un 2%. A la zona de Barcelona, metro, autobús i Ferrocarrils també incrementen el preu del bitllet senzill més d'un 7%, i la targeta T-10, la més utilitzada, augmenta més d'un 5%.

Pel que fa als peatges de les autopistes AP-7 i AP-2, de titularitat estatal, pugen de mitjana gairebé un 2%, mentre que a les de la Generalitat els preus queden pràcticament congelats. Les bones notícies són per als usuaris amb Teletac de la C-32, també concessió del govern. Al tram sud, entre Castelldefels i Sitges, hi tindran una rebaixa del 30%, i entre Sitges i el Vendrell, de poc més del 26%.  A la C-32 nord, entre Mataró i Montgat, la disminució, sempre amb Teletac, serà del 10%.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut