L'Anuari Mèdia.cat 2021 posa èmfasi en l'emergència climàtica i la llibertat d'expressió

El document inclou reportatges i anàlisis de diferents temes, com el dret a la informació i la migració

RedaccióActualitzat

Mèdia.cat, l'observatori crític dels mitjans del Grup de Periodistes Ramon Barnils, ha presentat aquest dijous l'Anuari 2021, que enguany està centrat en els reptes de la postpandèmia, els impactes de l'emergència climàtica i la fragilitat de la llibertat d'expressió.

Segons el grup, el document no només permet treure a la llum temes rellevants que han passat desapercebuts per als mitjans, sinó que també serveix per lluitar contra la desinformació i reflexionar sobre el rol dels mitjans de comunicació.

Es tracta de l'onzena edició i hi han participat 18 autors. En l'acte de presentació hi han intervingut els coordinadors del document, Víctor Yustres i Carme Verdoy, el president del grup, Enric Borràs, i periodistes com l'excorresponsal al Moscou de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) Manel Alías.


Reportatges, entrevistes, infografies i anàlisis

El primer reportatge està centrat en la incidència dels fons Next Generation EU en la salut pública, que analitza a quines empreses s'han destinat els diners. Tot plegat, però, sense saber els noms de les companyies, ja que la Generalitat va rebutjar la petició d'informació pública que va fer el grup.

També n'hi ha que se centren en els desnonaments i la precarietat de les feines relacionades amb la llar i les cures, així com amb el moviment d'acollida d'ençà de la crisi dels refugiats de finals dels anys 2015, amb una mirada història i d'actualitat per entendre el llegat del moviment Casa Nostra, Casa Vostra.

En aquesta línia, l'apartat "El desinformatiu" fa esment a set formes de deshumanitzar els migrants des dels mitjans de comunicació, com subratllar la nacionalitat quan no cal o bé fer servir imatges sensacionalistes. Un dels altres temes de què tracta "El desinformatiu" és l'obligació d'informar de les agressions sexuals de manera responsable.

 

Crisi climàtica

En el vessant de la crisi climàtica, l'Anuari incideix en informacions esbiaixades que fan referència al debat sobre l'ampliació de l'aeroport del Prat, on s'esmenta que alguns mitjans "no van oferir un espai neutre". Es tracta d'un tema recurrent en el debat polític i social dels darrers mesos, després que grups d'ecologistes en critiquessin la proposta.

També es fa ressò d'un reportatge sobre les empreses tèxtils, que davant de l'emergència climàtica "les marques intenten adaptar-se al nou context llançant noves línies de roba sostenible".


Un dossier centrat en la llibertat d'expressió

L'Anuari compta amb un dossier destinat únicament a parlar sobre la llibertat d'expressió i el dret a la informació, amb una breu guia de drets destinada a periodistes que cobreixen mobilitzacions al carrer.

També s'hi inclou una entrevista de Manel Alías a Maria Aliókhina, activista i membre fundadora del grup Pussy Riot i del mitjà Mediazona, centrat en qüestions que afecten la llibertat d'expressió a Rússia i un dels que el govern de Putin ha bloquejat perquè és crític amb el Kremlin i la guerra a Ucraïna.

Mèdia.cat va iniciar un micromecenatge a través de Verkami i va assolir els 12.000 euros que necessitava per fer-hi front. La major part del finançament del projecte prové dels mecenes, i en aquesta ocasió hi han participat 351 persones.

 

 

ARXIVAT A:
Notícies falsesLlibertat de premsaCrisi climàticaCovid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut