Vílnius

L'angoixa dins l'avió forçat a aterrar per detenir el periodista bielorús perseguit

Ryanair parla de "segrest patrocinat per l'Estat" i sospita que a l'avió desviat a Minsk hi havia tres agents secrets

RedaccióActualitzat

Faltaven només uns minuts per aterrar a la capital lituana, Vílnius, quan el pilot de l'avió on anaven el periodista bielorús dissident Roman Protasévitx i un centenar de passatgers més va anunciar que l'aparell es desviaria cap a Minsk. El pilot no va donar cap explicació del canvi de plans sobtat, però no va fer falta que digués res perquè Protasévitx es posés en alerta.

Es va aixecar, va obrir el compartiment on hi havia guardat l'equipatge, va treure el portàtil de la bossa i el va donar a la seva acompanyant, juntament amb el telèfon mòbil.

"Quan ens van dir que aterraríem a Minsk, es va posar dret, va agafar l'equipatge i va intentar repartir les coses", ha explicat un passatger que era dins de l'avió. "Crec que es va equivocar. Hi havia molta gent i podia donar-me les coses a mi o a altres passatgers i no a la seva parella, que crec que també va ser arrestada", ha afegit.

 

Podria afrontar la pena de mort

Potrasévitx, de 26 anys, vivia refugiat a Lituània des de fa mesos (Reuters/Stringer)

Bielorússia tenia el periodista, de 26 anys, en el punt de mira com a cofundador de la plataforma Telegram Nexta i per haver fet un seguiment informatiu de les protestes al país després de la reelecció del president Aleksandr Lukaixenko l'agost del 2020.

Feia uns mesos que havia fugit del país i vivia refugiat a la veïna Lituània.

El govern de Lukaixenko acusa el reporter d'haver organitzat aldarulls massius a través del seu canal de Telegram i d'instigar a l'odi durant les protestes per frau electoral l'any passat en aquesta exrepública soviètica.

El KGB bielorús el va incloure en la seva llista de terroristes i, si el jutgen, el podrien arribar a castigar amb la pena de mort.

Es va identificar només trepitjar l'aeroport

Només 200 quilòmetres separen Minsk de Vílnius. Per això el periodista era conscient que tenia poc temps per preparar-se davant l'eventual detenció.

El que el pilot de l'avió no havia dit, ni tampoc era visible per al testimoni que ha parlat amb l'agència de notícies Reuters, era que prop de l'aparell hi havia un avió de combat MiG-29 de l'era soviètica. Era la manera com, per ordre directa del president bielorús, s'havia forçat l'avió comercial, de la companyia de baix costa irlandesa Ryanair, a girar cap a Minsk.

La versió oficial de Bielorússia va ser que l'avió s'havia desviat per una amenaça de bomba, que ha resultat falsa. El govern bielorús, però, manté que darrere l'amenaça hi havia el moviment islamista Hamas, que hauria alertat que faria esclatar una bomba a l'aparell si no s'aturava l'ofensiva israeliana a Gaza.

Lukaixenko, de 66 anys, en fa 27 que ostenta el poder a Bielorússia (Reuters/Sputnik/Alexander Astafyev)


Una altra ocupant de l'avió ha explicat que va veure Protasévitx "molt espantat" i que la seva mirada denotava "tristesa".

En arribar a l'aeroport de Minsk, al jove periodista el van separar immediatament de la resta de persones que anaven a l'avió i van començar a inspeccionar-ne l'equipatge, amb gossos. No només les seves coses, també les de la resta de passatgers.

Els controls van fer que els viatgers que compartien vol amb ell s'haguessin d'esperar més de set hores per poder tornar a embarcar. "Vam veure des de la finestra com estava sol i un policia amb un gos buscava alguna cosa" al seu equipatge, ha explicat un dels viatgers.

Un testimoni que citen mitjans lituans ha explicat que Protasévitx es va identificar ràpidament davant la policia bielorussa en trepitjar l'aeroport: "Vaig veure com se n'enduien el passaport. Ell es va treure la mascareta i va dir: 'Soc tal i tal i soc el motiu pel qual ha passat tot això'."

Quan, finalment, els companys de viatge del periodista van arribar a Vílnius ho van fer cansats i sense saber del cert si a la parella de Protasévitx també l'havien detingut. El que sí que veien era que al vol hi havia menys passatgers dels que s'havien enlairat en el vol de Ryanair 4978 des d'Atenes.

 

Hi hauria tres agents secrets en el vol a Vílnius

Aquestes eren les impressions dels passatgers, que després han confirmat les autoritats lituanes. Han comptabilitzat que cinc dels ocupants que van pujar a l'avió a Atenes no van arribar a Vílnius.

Una portaveu del govern ha dit que les últimes informacions de Ryanair parlen de 126 passatgers a l'enlairament i 121 a l'aterratge, més 6 tripulants.  

No hi ha hagut cap comentari oficial sobre la identitat d'aquestes cinc persones que no van completar el viatge, més enllà de la denúncia de la detenció del periodista dissident i la seva companya, Sofia Sapega, que ha causat un xoc diplomàtic entre la UE, que ha parlat d'"incident sense precedents" i Bielorússia.

La Unió Europea ha condemnat enèrgicament els fets i dirigents com la cancellera Merkel ha posat en dubte les explicacions del govern de Lukaixenko.

Els Vint-i-set han decidit sancionar Minsk prohibint a l'aerolínia Belavia tant sobrevolar l'espai aeri comunitari com aterrar als aeroports de la UE i demanar a les companyies europees que evitin sobrevolar l'espai aeri de Bielorússia. També s'han compromès a ampliar la llista de sancions al país, que actualment conté 88 persones i 77 entitats, entre les quals hi ha el president Aleksandr Lukaixenko.

El conseller delegat de Ryanair, Michael O'Leary, ha definit els fets com un "segrest patrocinat per un estat" i ha comentat que creuen que hi havia tres agents de seguretat al vol i que també haurien desembarcat a Minsk. Això implicaria que l'operació s'hauria coordinat amb espies que haurien treballat sobre el terreny a Grècia.

Lituània investiga els fets, i la Fiscalia del país ja ha advertit que pot trigar mesos a dur-la a terme. El govern lituà ha recomanat a la ciutadania que eviti viatjar a Bielorússia i ha aconsellat el retorn dels ciutadans que ja hi siguin. I la universitat de Vílnius on estudia la companya del periodista n'ha demanat l'alliberament.

Manifestació a Ucraïna per reclamar l'alliberament del periodista i la seva companya a (Reuters/Valentyn Ogirenko)


Les aerolínies eviten l'espai aeri de Bielorússia

Diverses companyies aèries han decidit evitar l'espai aeri bielorús. És el cas de la letona AirBaltic o l'escandinava SAS. També el govern britànic ha donat instruccions a les aerolínies del país perquè facin el mateix i ha anunciat que suspèn els permisos a la bielorrusa Belavia.

L'agència europea de control del trànsit aeri, Eurocontrol, ha informat que ajuda les companyies a eludir aquest espai. L'organització ha recordat que la Convenció de Chicago, promoguda després de la Segona Guerra Mundial, prohibeix l'ús d'armes contra la població civil en un vol. La promotora d'aquesta convenció, l'agència d'avió civil de les Nacions Unides (ICAO), s'ha declarat "molt preocupada" pels fets i ha advertit que poden contravenir el document.

 

 

ARXIVAT A:
Drets humansLlibertat de premsaBielorússia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut