Dolors Feliu, presidenta de l'ANC, aquest diumenge durant el seu discurs al final de la manifestació de l'11s
Dolors Feliu, presidenta de l'ANC, aquest diumenge durant la Diada (ACN/Eli Don)

L'ANC, sense suports clars de moment per ressuscitar la DUI

Dolors Feliu, presidenta de l'ANC, lamenta que el president els hagi tancat la porta i que el vicepresident no hagi tingut un posicionament clar

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Txell Ortiz Vilaseca

Sotscap de la secció de Política d'Informatius de TV3

@txell79
Actualitzat

Del "referèndum o referèndum" a la "independència o eleccions". El fantasma de la DUI, a favor i en contra, plana en els arguments de l'independentisme des de l'octubre del 2017 en què la declaració va estar vigent uns segons, però va quedar suspesa. Ara, l'ANC desenterra aquest fantasma i el posa a primera línia del debat empenyent el govern i la resta d'actors a posicionar-s'hi.

La proposta d'activar la DUI just d'aquí un any, coincidint amb la presidència espanyola de la UE, es fa just 48 hores després de la manifestació de la Diada, anunciada als mitjans abans de la reunió i sense el consens de la resta d'entitats que ahir també estaven convocades a Palau (Òmnium i l'AMI.)

Si el moviment arribava a l'11 de Setembre dividit, avui ho està una mica més. I si la resposta del govern per boca de Laura Vilagrà era que la DUI és un desig però no s'ajusta a la realitat, moments després la veu del vicepresident Puigneró, amb qui també es van reunir les entitats, era d'un to més conciliador amb l'ANC, però instava tots els actors a debatre les propostes a l'espai de direcció estratègica.

Així doncs, malgrat que el president vol separar el soroll extern de la feina de l'executiu, aquest dimecres, de visita a l'empresa Ondunova, on ha anunciat una inversió de 24 milions d'euros, no ha esquivat la pregunta:

''A mi, a dia d'avui, cap membre del govern m'ha dit que estigui en disposició de donar suport en aquesta proposta. No està contemplada al pla de govern, no forma part dels acords. Totes les opinions d'aquí són més per mantenir determinats equilibris que no pas perquè tingui opcions reals''

I en la mateixa línia, un altre membre del govern que sembla que dins de Junts té veu pròpia com és el conseller Giró. Aquest dimarts agafava les regnes de la roda de premsa de govern, i tot i que presentava el sostre de despesa, no va esquivar tampoc preguntes. Va ser clar: no és partidari de sortir del govern ara mateix, i aquest dimecres s'ha referit a la DUI en una entrevista a Catalunya Ràdio. Sense voler ferir l'ANC, ha afirmat que no la veu una proposta realista:

"L'ANC fa una proposta i totes les propostes s'han d'escoltar. Avui l'espai independentista està més unit, més fort, motivat i engrescat que el 2016? O no? Perquè jo penso que els que pensem que l'única via és la independència per al benestar per als nostres fills i nets, hem de donar la imatge de fer les coses molt ben fetes, i la pròxima vegada que ho intentem tinguem totes les lliçons apreses."

Per Dolors Feliu, avui, a menys de 24 hores de llançar la proposta, veu com ni el president Aragonès li recull la proposta ni Junts li professa clara adhesió, i considera que l'única via són les eleccions.

Però és que ni tan sols entre les entitats hi ha consens. L'ANC i Òmnium fan propostes diferents.

 

ARXIVAT A:
11SProcés catalàANCÒmnium Cultural
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut