Granollers

L'ANC aposta per la DUI si l'estat espanyol impedeix el referèndum

L'entitat planteja tres escenaris: referèndum o DUI en dues velocitats depenent si la "ingerència" de l'estat espanyol arriba abans o després de l'aprovació de la llei de transitorietat jurídica

RedaccióActualitzat

L'Assemblea Nacional Catalana dona llum verda a una declaració unilateral d'independència (DUI) en cas que l'estat espanyol no deixi fer un referèndum per la independència de Catalunya.

Les bases de l'ANC ho han aprovat en una única votació durant l'assemblea general ordinària que se celebra aquest dissabte a Granollers, en què han participat uns tres mil socis.

La ponència política, que preveu tant el referèndum com la declaració d'independència en cas "d'impediment coercitiu" per part de l'estat espanyol a la consulta vinculant, s'ha aprovat per 2.355 vots a favor, 4 en contra i 11 abstencions.

Referèndum o DUI

El document que s'ha aprovat dibuixa tres escenaris:

- El primer escenari preveu la proclamació efectiva de la independència com a conseqüència d'una majoria a favor del "sí" en un referèndum.

- Els altres dos escenaris plantegen un hipotètic "impediment coercitiu de fer el referèndum" per part de l'estat espanyol. En cas que aquesta "ingerència" arribi abans que s'aprovi la llei de transitorietat jurídica i la convocatòria del referèndum, l'ANC aposta per reconèixer únicament les institucions catalanes i organitzar mobilitzacions perquè el Parlament "proclami la independència". En aquest cas, el referèndum arribaria després per ratificar la decisió del Parlament.  

- El tercer dels escenaris planteja que la prohibició del referèndum arribi després que s'hagi aprovat la llei de transitorietat jurídica. L'ANC només considerarà com a vigent la legislació sortint de la llei de transitorietat jurídica i en farà obediència, "farà costat a les institucions democràticament escollides pel poble de Catalunya". En aquest context, deixa en mans del Parlament o l'AECAT la proclamació d'independència.

L'assemblea ha servit també per anunciar com serà la mobilització de l'Onze de Setembre.

246.000 euros de superàvit

L'ANC ha tancat el 2016 amb un superàvit de 246.000 euros malgrat la sanció per la Gigaenquesta. El pressupost de l'entitat per al 2017 és de 1,9 milions d'euros.

De fet, el superàvit superava els 523.000 euros, però un cop descomptant-hi la previsió de tributs de Successions i la provisió de 200.000 euros per una sanció de l'Agència de Protecció de Dades espanyola per la Gigaenquesta, la xifra ha acabat en 246.000.

Segons el tresorer de l'ANC, Marcel Padrós, ha estat "un any de calma abans de la tempesta". Padrós no ha estalviat crítiques a l'estat espanyol que, ha dit, pateix "demofòbia":

"Abans posaven el garrot vil, ara utilitzen inhabilitacions i sancions econòmiques. Hem millorat bastant."

 

En la clausura de l'assemblea de l'ANC hi han participat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que va ser la primera presidenta de l'entitat.

Anar al contingut