L'advocat Jordi Pina escolta el testimoni, amb Jordi Sànchez assegut al darrere
L'advocat Jordi Pina escolta el testimoni, amb Jordi Sànchez assegut al darrere
Madrid

L'anàlisi dels correus de Sànchez: 22 de seleccionats entre 3.800, cap d'enviat per ell

Entre els missatges, hi havia els de Xabi Strubell, que ja va aparèixer durant l'interrogatori a l'expresident de l'ANC i que ell va dir que no coneixia de res

Irene VaquéActualitzat

Un dels agents de la Guàrdia Civil que ha declarat al Suprem per la inspecció del correu de Jordi Sànchez ha explicat que no es va fer un sistema de paraules clau, sinó que es va mirar un per un 3.800 missatges de la bústia de l'aleshores president de l'ANC i que en va acabar seleccionant 22.

Tots eren "en una safata Inbox, com si fos una safata d'entrada" on "els correus apareixen com a oberts".

D'aquests, a més, ha admès, a preguntes de l'advocat de Sànchez, Jordi Pina, que no n'hi havia ni un que hagués enviat el processat:

"(Pina) D'aquests 22, quants són enviats pel senyor Sànchez a tercers?

(Guàrdia civil) Són tots rebuts per ell.

(Pina) Zero enviats per Sànchez ?

(Guàrdia civil) Sí."

L'agent que té el número d'identificació TIP C73251J no ha sabut explicar si aquests remitents eren pròxims a Sànchez o gent anònima que hagués enviat els correus al líder de l'ANC. Una qüestió que ha fet l'advocat després que, a preguntes de l'Advocacia de l'Estat i de l'extrema dreta de Vox, el testimoni parlés de dos correus que contenien "diagrames" que parlaven de possibles "escenaris de violència":

"Hi ha un correu amb dos arxius i una mena de diagrama que fa referència que, durant el procés, poden aparèixer escenaris de violència, parlen de l'extrema dreta, i crec recordar que també de grups armats independentistes."

L'advocat Jordi Pina l'ha interrogat sobre si, en algun dels correus, algú incitava Sànchez a actuar amb violència contra les forces i cossos de seguretat de l'Estat. El testimoni, el tercer guàrdia civil que ha declarat durant la tarda de la 19a sessió del judici, ha conclòs que "tal com vostè ho està dient, no".
 

Nova referència a Xabi Strubell

El testimoni ha declarat també que entre aquests 22 correus rebuts per Sànchez n'hi havia dos que tenien com a remitent Xabi Strubell, un nom que ja va aparèixer durant l'interrogatori a l'expresident de l'ANC.

Jordi Sànchez va afirmar que era la primera vegada que veia aquell correu i que no coneixia cap Xabi Strubell, un fet que va disparar la ironia a les xarxes socials.

El correu proposava col·locar vehicles a l'entrada dels col·legis l'1-O, per barrar el pas a les forces de seguretat.

 

Els correus no sustenen les acusacions 

Un altre del testimonis que ha declarat aquest dimecres al Suprem i que també va inspeccionar el correu de Sànchez, i que té la identificació TIP F30562U, ha reconegut que no hi havia cap correu en què incités a la violència. 

Aquest guàrdia civil ha fet esment d'alguns correus que convocaven Sànchez a la Generalitat. Les defenses han fet notar que un dels correus podria ser una invitació, que van rebre més de 80 destinataris, a l'acte del Pacte Nacional pel Referèndum

"Jo faig constar el Si en aquell correu hi havia 80 persones? Podria ser."

Pina li ha preguntat si li consta si l'acte es va retransmetre per TV3, i el guàrdia civil ha respost: "No ho he vist perquè no segueixo la política". 

El testimoni també ha fet referència a un correu enviat des de TV3: 

"Crec que el remitent és un Linus...no recordo el cognom, un productor de Telenotícies de TV3, que nvia presspostos sobre cadires, escenaris... tot el necessari per fer un acte públicament." 

Aquest testimoni va analitzar les webs pactenacionalpelreferèndum.cat, referèndum.cat i l'enllaç del grup de WhatsApp de Crida per la Democràcia. En alguns moments hi hagut confusió entre les dues primeres pàgines. 

Tots els guàrdies civils han declarat sense que es fes pública la seva imatge. 
 

 

ARXIVAT A:
Judici procés
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut