L'exetarra Arturo Cubillas, en una imatge d'arxiu
L'exetarra Arturo Cubillas, resident a Veneçuela i de nacionalitzat veneçolà, en una imatge d'arxiu
Bilbao

L'ambaixador veneçolà diu que Cubillas no serà extradit però que se'l jutjarà a Veneçuela

Veneçuela no extradirà a Espanya l'exetarra Arturo Cubillas, resident a Veneçuela i nacionalitzat veneçolà. Ho ha dit a Radio Euskadi l'ambaixador veneçolà a Espanya, Isaías Rodríguez, que, malgrat això, ha donat per fet que s'investigarà Cubillas i que se'l podria jutjar a Veneçuela.

Actualitzat
Isaías Rodríguez, l'ambaixador veneçolà a Espanya, ha assegurat als micròfons de la ràdio basca que "els nacionalitzats no han de ser extradits", però ha afegit que "això no vol dir que hi hagi impunitat". Segons Rodríguez, el fet que s'hagi sol·licitat una extradició suposarà que s'investigui Cubillas a Veneçuela, i que se'l jutjarà i, si cal, se'l condemnarà.

L'ambaixador ha negat que l'exetarra, que treballa per a l'administració veneçolana, sigui un protegit de l'executiu, i ho prova el fet, segons ell, que el seu advocat és un destacat membre de l'oposició. Rodríguez també ha marcat distàncies amb ETA. Ha negat que Veneçuela sigui a "la rereguarda" d'ETA i ha assegurat que no té constància que al seu país s'entrenin membres de l'organització terrorista, però ha apuntat que, si és cert, s'establiran responsabilitats després d'una investigació.

Rodríguez també considera que alguns mitjans de comunicació han tractat de situar-los en "una situació difícil" amb la finalitat de desqualificar el govern de Veneçuela i "desinformar" sobre les seves polítiques.

Les declaracions de l'ambaixador veneçolà arriben l'endemà de l'anunci que el govern espanyol demanaria a Veneçuela l'extradició del presumpte etarra Arturo Cubillas, tan bon punt ho autoritzés l'Audiència Nacional. L'extradició la requereix la fiscalia per poder investigar si Cubillas va donar formació a dos suposats etarres a Veneçuela.
Anar al contingut