Dos dels hipopòtams de l'antiga hisenda d'Escobar, que posen en perill l'ecosistema colombià
Dos dels hipopòtams de l'antiga hisenda d'Escobar, que posen en perill l'ecosistema colombià

L'altra herència de Pablo Escobar: esterilitzen 24 hipopòtams que amenacen l'ecosistema

Els dos hipopòtams que va adquirir fa tres dècades el líder del Càrtel de Medellín no han deixat de multiplicar-se i es creu que ja n'hi ha més de 80

RedaccióActualitzat

A punt de fer 28 anys de la mort de Pablo Escobar abatut per la policia, els hipopòtams del capo de la droga més famós de la història continuen reproduint-se i donant maldecaps a les autoritats colombianes.

És per això que tècnics de protecció ambiental han esterilitzat 24 de la vuitantena dels batejats com a "hipopòtams de la cocaïna", que viuen a la que havia estat finca d'Escobar, la hisenda Nàpols, actualment reconvertida en un parc temàtic.

Amb rifles de dards, se'ls ha injectat el medicament GonaCon, una substància que és "un anticonceptiu que té efectivitat en mascles i femelles" i és més econòmic que una esterilització quirúrgica, segons ha explicat Gina Paola Serna Trujilo, veterinària de Cornare, la corporació de protecció ambiental que s'ha encarregat de l'esterilització.

Alerta sobre la presència d'hipopòtams en l'antiga hisenda de Pablo Escobar
Alerta sobre la presència d'hipopòtams en l'antiga hisenda de Pablo Escobar (Europa Press)


Encara no se sap si l'operació serà efectiva, perquè els experts suggereixen subministrar tres dosis de GonaCon, basant-se en l'esterilització d'altres animals de grans dimensions, com els cavalls.

Cornare vol que l'operació, finançada pels Estats Units, principal consumidor de cocaïna del món, sigui "un referent mundial per al control de la població d'hipopòtams invasors". Aquesta castració química se suma a la que es va practicar a onze hipopòtams de manera tradicional des del 2010.


Un llegat insòlit que no ha parat de créixer

Pablo Escobar va ser el narcotraficant més famós del món. Al capdavant del Càrtel de Medellín, va arribar a controlar més del 80% de la producció mundial de cocaïna.

Després de morir abatut durant un tiroteig amb la policia el desembre de 1993, la seva figura ha protagonitzat sèries com "Narcos" i pel·lícules amb actors com Javier Bardem o Benicio de Toro, que encara l'han fet més conegut. 

Escobar, amb la que va ser la seva parella, Victoria Henao
Escobar, amb la que va ser la seva parella, Victoria Henao (Europa Press)


Una de les parts més desconegudes del seu llegat són els hipopòtams del seu zoològic personal. Des que el capo colombià va adquirir un mascle i una femella, la població d'hipopòtams de la finca Nàpols no ha deixat de créixer.

Quan Escobar va morir assassinat, ja eren quatre. Fa tres anys, les autoritats apuntaven que la població ja havia arribat als 50. Ara, es calcula que ja són més de 80. Segons els experts, aquesta particular herència del narco podria ser el ramat d'hipopòtams més gran que hi ha fora d'Àfrica.

A part dels hipopòtams, el capo de la droga també tenia flamencs, girafes, zebres i cangurs. Abandonats després de la mort d'Escobar, tots els animals van vendre's a zoològics. Tots excepte els hipopòtams.


L'expert de Cornare David Echeverri alerta de les conseqüències que té el creixement "descontrolat" de la població d'hipopòtams. "La presència d'aquests animals en un ecosistema que no els és propi té conseqüències com el desplaçament de la fauna local", a més d'atacs a persones.

Els hipopòtams són una espècie invasora i la proliferació suposa un problema greu per a espècies natives del país. Cada any, a Àfrica, els hipopòtams causen més morts que els lleons, elefants, búfals i rinoceronts junts.

Diversos dels hipopòtams que hi ha a l'antiga finca de Pablo Escobar
Diversos dels hipopòtams que hi ha a l'antiga finca de Pablo Escobar
ARXIVAT A:
ColòmbiaDrogues
Anar al contingut