Risc de les burilles
Risc de les burilles

L'altra cara del tabac a Catalunya: 28 milions d'arbres talats en un any

El Dia Mundial sense Tabac vol conscienciar aquest any sobre l'amenaça que suposa per al desenvolupament

RedaccióActualitzat

El tabac mata cada any prop de 6 milions de persones i l'Organització Mundial de la Salut alerta que la xifra augmentarà fins a 8 milions el 2030. A casa nostra, la xifra se situa en 25 morts prematures cada dia. Com cada 31 de maig, avui es commemora el Dia Mundial sense Tabac, que aquest any té el lema "El tabac, una amenaça per al desenvolupament" i vol incidir en l'impacte negatiu que té sobre el desenvolupament econòmic i el medi ambient, a banda dels perjudicis que provoca en la salut.

L'impacte del tabac en el medi ambient

Els més de 8.500 milions de cigarrets venuts a Catalunya l'any 2016 van suposar, segons dades de la Generalitat, la tala de 28 milions d'arbres (per crear camps de cultiu i per fabricar cartrons, paquets i paper) i més de 4.280 metres cúbics de residus tòxics procedents de les burilles, que tarden 25 anys a degradar-se.

 

A més, el llançament de burilles causa un 8% dels incendis forestals registrats a Catalunya i se sap que, entre 2010 i 2016, 175 incendis causats per cigarrets van cremar 9.114 hectàrees forestals.

Una mort per tabac cada hora

A Catalunya fumen tres de cada 10 homes i dues de cada 10 dones. La xifra de fumadors ha anat disminuint els últims anys i actualment fuma un 25% de la població catalana de 15 anys o més. I és que 70.000 catalans deixen de fumar a l'any.

♦ Disminueix el consum de tabac i alcohol entre els adolescents de Barcelona

Les morts atribuïbles al tabaquisme també continuen baixant, però són 25 cada dia, fins al punt que 1 de cada 6 morts a Catalunya es relaciona amb el consum de tabac. 

La psicòloga Mònica Granados porta els grups de deshabituació de tabac a l'associació espanyola contra el càncer, AECC-Catalunya. L'associació ajuda fumadors a deixar l'hàbit i fa tallers a empreses. Assegura que el missatge ha de ser sempre en positiu: "Que el tabac provoca càncer i malalties cardiovasculars ho hem de recordar i s'ha de dir, però potser no se sap que a les 3 setmanes de no fumar s'ha recuperat un 30% la funció pulmonar".

L'AECC-Catalunya va fer l'any passat 320 teràpies grupals per deixar el tabac que van comptar amb l'assistència d'un 62% de dones i un 38% d'homes.

Anar al contingut