Catalunya

L'alta cotització de l'or provoca un "boom" en la compravenda a Catalunya

Si fa uns anys eren les immobiliàries, ara són els negocis de compravenda d'or els que proliferen a les ciutats. El fenomen és conseqüència de l'apreciació espectacular que ha tingut el metall daurat. S'acumula més or que mai i els preus són altíssims. A més, la crisi ha animat molts que ho necessiten a vendre l'or de familiars per obtenir diners de forma ràpida. El "boom" és tal que, Espanya, fins ara un país importador d'or, s'ha convertit en un país exportador. Experts alerten que es podria crear una bombolla econòmica en aquest sector.

Actualitzat
Tradicionalment s'ha invertit en or perquè es considerava un valor segur, sobretot en èpoques de crisi. Durant molts anys ha tingut un preu molt estable, però això va canviar el 2004 quan va començar a pujar de preu de forma espectacular. De fet, en només cinc anys el gram ha triplicat el seu valor, de 10 euros a 30. I el que està fent pujar tant el preu de l'or és la demanda financera d'aquesta matèria primera.

El comportament que està tenint l'or té molts punts de similitud amb altres bombolles, en altres mercats com l'immobiliari. L'or podria ser l'última moda i això és molt perillós, perquè aquestes modes l'inversor s'ha de preguntar sempre pel valor de les coses que està comprant i ara mateix la demanda d'or està dirigida per la mateixa pujada del preu de l'or i l'atracció que això genera. Això s'ha sumat a les vendes de joies que fan els particulars en èpoques de crisi per aconseguir diners en efectiu.

L'alt preu de l'or ha convertit aquesta activitat en un negoci molt rendible i ha fet proliferar en molt poc temps els cartells de compravenda d'or. Un cas representatiu és el de Barcelona, on han augmentat un 35% en tres anys. Aquests comerços compren l'or, el fonen i el venen millor que mai.

Durant el 2008 i 2009, Espanya s'ha convertit en un país exportador d'or. No és que hi hagi més mines, sinó que molt bona part de l'or de joies dels particulars o dels mateixos establiments s'està fonent i està sortint a altres destinacions. El 2009 les exportacions d'or van créixer a Espanya prop d'un 500% en relació amb l'any anterior.

Alguns col·leccionistes i galeristes alerten que aquesta febre de l'or farà que es perdin peces que tenen un gran valor patrimonial. Es tracta de monedes, joies o altres objectes de col·leccions familiars i privades. El fet que ara l'or es pagui tan alt i que aquestes peces hagin baixat el seu valor en el mercat artístic fa pensar als experts en art que s'estan fonent peces que formen part de la nostra història.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut