L'allargament de la guerra a Ucraïna fa témer per l'abastiment de blat mundial

Vladímir Putin culpa Occident de les sancions que provoquen que Rússia i Ucraïna no puguin exportar blat, entre altres, als països africans que més ho necessiten

RedaccióActualitzat

La inseguretat alimentària per l'allargament de la guerra a Ucraïna és una de les grans preocupacions de les Nacions Unides. Calculen que prop de dos mil milions de persones al món patiran fam, entre altres coses, pel conflicte.

La crisi alimentària global afecta de manera especialment greu bona part de l'Àfrica. Per això, el president de torn de la Unió Africana, i cap d'estat del Senegal, Macky Sall, ha visitat el president rus.

Els líders africans han dit a Putin que ha de tenir en compte l'efecte que la guerra a Ucraïna provoca en els països més pobres: "Els nostres països, tot i que estan molt lluny de l'escenari, són víctimes a nivell econòmic".

Putin ha rebut el president de la Unió Africana, Macky Sall, a la seva residència estival de Sotxi
Putin ha rebut el president de la Unió Africana, Macky Sall, a la seva residència estival de Sotxi (Reuters/Mikhail Klimentiev)

Vladímir Putin s'ha compromès a facilitar l'exportació del blat ucraïnès i a garantir i a incrementar fins a 50 milions de tones la sortida del seu propi blat. Putin ha culpat les sancions d'Occident i l'exèrcit ucraïnès d'una escassedat d'aliments amb conseqüències devastadores a l'horitzó.


L'efecte papallona de la guerra a Ucraïna

Que el blat que es conrea a Ucraïna no es pugui exportar posa en perill l'alimentació de molts països, en un efecte papallona de conseqüències catastròfiques. Per exemple, a Egipte, l'importador de blat més gran del món. Bona part del cereal el compra a Rússia i Ucraïna. L'impacte de la guerra pot ser especialment dur en aquest país.

L'escassetat de blat a Egipte fa patir per la política del pa subvencionat. Un salvavides per a molts egipcis, ja que un terç de la població viu amb menys de dos dòlars al dia. El pa és indispensable per a la pau social en aquest país africà.

Rússia i Ucraïna tenen un terç del blat que consumeix el món. La majoria dels seus importadors són països amb rendes baixes. I tots els trobem al continent africà. Egipte, com hem vist, n'importa el 70% dels dos països en conflicte.

A la banya d'Àfrica, dos dels països més castigats per la fam, Eritrea i Somàlia, n'importen pràcticament el 100%. Altres països africans, com el Congo o Mauritània, també depenen del blat exterior.

A banda del blat, cal tenir en compte que Rússia és el gran subministrador de fertilitzants per als camps d'arreu. Tota una xarxa de dependències que, si es trenca, pot ser devastadora per a moltes llars. Especialment les africanes.

 

ARXIVAT A:
Ucraïna
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut