Montse Venturós durant la presentació de la plataforma Democràcia vs. Tribunals (ACN)
Montse Venturós durant la presentació de la plataforma Democràcia vs. Tribunals (ACN)

L'alcaldessa de Berga, nominada a un premi a la desobediència del MIT

RedaccióActualitzat

L'alcaldessa de Berga, la cupaire Montse Venturós, està nominada al Premi a la Desobediència del MIT de Boston per la negativa a treure l'estelada de l'Ajuntament.

El guardó, creat l'any passat, reconeix accions de desobediència pacífica d'arreu del món que es produeixen en "contextos de violència institucional".

El nom de Venturós el va proposar una de les membres del jurat, Jamila Raqib, que al juliol va ser a Berga per presentar "El secret d'una resistència no violenta eficaç", una antologia de Gandhi sobre resistència civil i no-cooperació.

A Raqib li va cridar l'atenció el cas de Venturós i va decidir fer-la candidata. Argumenta que almenys dues vegades ha desobeït el govern i els tribunals espanyols quan es va negar a treure l'estelada de l'Ajuntament durant dos períodes electorals el 2015 i quan es va negar a presentar-se als tribunals espanyols dos cops per aquests càrrecs. Va ser llavors quan els Mossos la van detenir per portar-la a declarar.

 

 

Venturós afronta una possible inhabilitació de sis mesos. També està nominada perquè forma part dels més de 700 alcaldes investigats per la cooperació en l'organització del referèndum.

Aquest guardó, amb 250.000 dòlars de premi (uns 216.000 euros), es va crear el 2017 al prestigiós Institut de Tecnologia de Massachusetts. L'any passat s'hi van presentar uns 2.000 candidats d'arreu del món, i els guanyadors van ser Mona Hanna-Attisha i Marc Edwards, dos científics que van investigar l'escàndol de l'aigua contaminada a la població de Flint, als Estats Units.

ARXIVAT A:
Procés català
Anar al contingut