L'alcalde de Sant Julià de Ramis: "L'1-O no va arribar Puigdemont, sinó un exèrcit"

Al Suprem Marc Puigtió ha acusat la Guàrdia Civil d'haver "colpejat directament tots els veïns" del poble
L'alcalde de Sant Julià de Ramis: "L'1-O no va arribar Puigdemont, sinó un exèrcit"
Madrid

L'alcalde de Sant Julià de Ramis: "L'1-O no va arribar Puigdemont, sinó un exèrcit"

Al Suprem Marc Puigtió ha acusat la Guàrdia Civil d'haver "colpejat directament tots els veïns" del poble
Josep Maria Camps Actualitzat
TEMA:
Judici procés
L'alcalde de Sant Julià de Ramis: "L'1-O no va arribar Puigdemont, sinó un exèrcit"
Marc Puigtió, alcalde de Sant Julià de Ramis, aquest dimarts al Tribunal Suprem

L'alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió, que ha declarat aquest dimarts al judici del procés, ha dit que l'1-O la Guàrdia Civil va arribar al poble "com si fossin un exèrcit".

Puigtió ha recordat que estava previst que a Sant Julià de Ramis hi anés a votar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Ha afegit que per això al pavelló que feia de col·legi electoral hi havia més de 50 periodistes concentrats esperant-lo, a més de molta altra gent:

"La gent es va pensar que venia Puigdemont, però no venia Puigdemont, sinó que era un exèrcit de la Guàrdia Civil. Van venir caminant com si fossin, bé, un exèrcit, directament, passant per una porta oberta  cap a la plaça de l'1 d'octubre, que ara es diu així la plaça de Sant Julià de Ramis."

 

"Els tiraven per terra, els pegaven cops de peu"

El testimoni ha assegurat que l'actuació dels agents policials va ser molt violenta, malgrat que hi havia molts mitjans de comunicació.

També ha acusat a la Guàrdia Civil d'haver impedit que una ambulància arribés fins on eren els ferits:

"La línia 2 el que va fer va ser colpejar directament a tots els veïns. Els tiraven per terra, els pegaven cops de peu. No actuaven molt per dalt perquè hi havia moltes càmeres que estaven gravant en les actuacions, per tant, hi havia molts cops baixos."

"La GC va anar tirant a la gent a terra, deixant gent inconscient, tampoc va deixar entrar a l'ambulància per atendre aquests, sinó que l'ambulància va haver de quedar-se fora i venir a peu fins a la plaça del pavelló."

Segons Puigtió, la Guàrdia Civil va trencar la porta de vidre del pavelló innecessàriament, perquè hi ha havia altres portes obertes per on podrien haver entrar.

En aquest vídeo es poden veure detalls de l'actuació de la Guàrdia Civil al poble:


 

L'helicòpter que pujava i baixava

El testimoni ha dit que a més dels agents en furgoneta, la Guàrdia Civil va enviar-hi un helicòpter. Quan ha començat a atribuir una intenció comunicativa a l'helicòpter, el president del tribunal, Manuel Marchena, l'ha tallat:

Puigtió: "Va pujar i baixar moltes vegades, com indicant "hem arribat aquí, estem a Sant Julià, hem arribat."

Marchena: "L'escolto amb molt interès, però quan vostè diu i interpreta el que estava... Això són valoracions personals de les que ha de prescindir. Respongui a les preguntes i quan es refereixi a l'helicòpter, digui el que va veure: que l'helicòpter, en algun moment, pujava i baixava a prop dels veïns. Aquest "com indicant" està fent un judici hipotètic sobre la intenció de qui pilotava l'helicòpter. El seu testimoni cobra més valor si es priva d'aquestes referències."


La serenitat de Van den Eynde


Després d'aquesta intervenció de Marchena, l'advocat que estava fent l'interrogatori, Andreu Van den Eynde, de la defensa d'Oriol Junqueras i Jordi Cuixart, ha callat un moment i s'ha quedat com pensatiu, cosa que ha preocupat Marchena:

Marchena: "Té més preguntes, senyor lletrat?"

Van den Eynde: "Estic pensant."

Marchena: "En les preguntes? Això cal portar-lo pensat de casa, però bé.... Li formularà una altra pregunta?"

Van den Eynde (prenent-se el seu temps): "Sí. Vull recobrar una mica la serenitat per poder exercir bé la funció de defensa."

Marchena: "Doncs endavant, recobri la serenitat i formuli la pregunta."

La següent pregunta ha estat si la Guàrdia Civil s'havia endut material, i Puigtió ha explicat que es van endur tot el material electoral i també ordinadors portàtils.


El testimoni ha dit que alguns d'aquests ordinadors eren propietat de les persones que hi havia, però que els agents no van voler aixecar acta perquè els poguessin recuperar posteriorment.

Finalment ha dit que a Sant Julià de Ramis no es va poder votar, i que ell va acabar anant a Medinyà, aprofitant que hi havia el cens universal.

En aquest vídeo es pot veure la intervenció de la Guàrdia Civil l'1-O a Sant Julià de Ramis:

ARXIVAT A:
Judici procés