L'Ajuntament traurà els blocs de formigó dels carrers de Barcelona durant el 2021
Una terrassa protegida per blocs de formigó a Barcelona (CCMA)

L'Ajuntament traurà els blocs de formigó dels carrers de Barcelona durant el 2021

A partir del mes de març, amb el nou model de terrassa aniran desapareixent aquests elements "provisionals"

Actualitzat

L'Ajuntament de Barcelona canviarà al llarg d'aquest any els blocs de formigó situats a les vies públiques en el marc de l'anomenat "urbanisme tàctic" per altres elements.

La tinenta d'alcaldia d'Urbanisme de Barcelona, Janet Sanz, ha dit que "durant el 2021 deixarem de veure blocs de formigó al carrer i blocs protegint els espais de terrasses i bars", i ha afegit que "al març tindrem el prototip de les noves terrasses".

La proposta de la supressió d'aquest elements, presentada pel grup municipal de Ciutadans, i esmenada per determinar que l'actuació s'executarà durant el 2021, s'ha aprovat per unanimitat amb el vot a favor de tots els grups municipals durant la Comissió d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat.

Ciutadans demanava que els elements substitutoris "ajudin a millorar la qualitat arquitectònica de l'espai públic" i siguin "més segurs" per "reduir el risc que representen" per als motoristes i per als conductors de vehicles de mobilitat personal.

Sanz ha explicat que ja estava previst en el Pla de Mobilitat Urbana que es va presentar al setembre. Un pla que, arran de la Covid, va avançar algunes accions, com l'ampliació de les voreres pintant les calçades

L'Ajuntament traurà els blocs de formigó dels carrers de Barcelona durant el 2021
Blocs de pedra com a bancs als carrils per a vianants pintats (ACN/Blanca Blay)

Blocs investigats

Les terrasses dels bars van ocupar alguns d'aquests espais, que es van protegir amb blocs New Jersey de formigó utilitzats a les carreteres. I també es van situar blocs i boles de pedra com a seients o per delimitar zones de vianants.

Els motoristes i grups com PP i JxCat van demanar-ne la retirada. La qüestió ha estat investigada per la Fiscalia per la denúncia de la plataforma Barcelona Ets Tu. Al desembre, un motorista va morir en un accident a la cruïlla entre el carrer Balmes i Gran Via, on hi havia un bloc de formigó.

Malgrat aquest lamentable accident, durant la comissió Sanz ha defensat, segons la resolució de la Fiscalia, que aquest blocs "són perillosos com qualsevol altre element rígid, sigui un fanal o una paperera, i no ho dic jo, ho diu el fiscal provincial de Barcelona: els blocs i el bancs del carrer Consell de Cent no suposen un risc superior a qualsevol altre element urbà".

L'Ajuntament traurà els blocs de formigó dels carrers de Barcelona durant el 2021
Projecte d'urbanisme i mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona (Aj. Barcelona)


Elements provisionals

Sanz ha dit que "totes les actuacions que hem fet són provisionals", tot i que hi ha la intenció que es converteixin en permanent al llarg del 2021.

Els blocs desapareixeran a partir del març, quan l'Ajuntament tindrà el nou model de terrasses. Al desembre ja es va mostrar un prototip fet en fusta, com també unes grades de fusta per als xamfrans reservats a espais escolars.  

Pel que fa als bancs i boles de formigó instal·lats en alguns carrers, Sanz ha recordat el projecte de crear una gran superilla al centre de Barcelona.


Segons dades de l'Ajuntament, des del maig del 2020 s'han autoritzat 3.129 noves terrassses i s'han suprimit 4.100 llocs per aparcar al carrer a la ciutat.

ARXIVAT A:
Ajuntament de BarcelonaMobilitatUrbanisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut