Barcelona

L'Ajuntament retira l'estàtua de Franco del Born després que un grup de joves l'ha tirat a terra

Un grup de joves va fer força fins a fer caure el monument, que es va trencar en dues parts. L'Ajuntament ha decidit retirar definitivament l'estàtua decapitada

Actualitzat

L'Ajuntament de Barcelona ha retirat aquesta matinada l'estàtua de Franco del Born després que tres persones la tiressin a terra dijous al vespre. L'estàtua, plena de pintades, es va trencar i va quedar dividida en dues parts. Era el colofó de quatre dies d'atacs constants contra el polèmic monument.

L'estàtua era des de dilluns al Born Centre Cultural amb motiu de l'exposició "Franco, Victòria, República". Segons alguns testimonis, en el moment de tirar l'estàtua, els joves van cridar: "Això va per les persones que ens vau matar!"

Moltes de les persones que eren a prop del Born van fotografiar l'estàtua a terra, una imatge que s'ha fet viral a les xarxes socials.

L'Ajuntament retira permanentment l'estàtua

Davant d'aquest nou atac, l'Ajuntament ha decidit retirar la peça. De nit, els operaris han pres mides de l'estàtua per saber en quin camió se l'havien d'emportar.

A la una de la matinada han aixecat primer el cos, que estava soldat al cavall però que quan ha caigut n'ha quedat separat perquè s'ha trencat la soldadura. Després han aixecat el cavall i l'han dipositat en un altre camió de recollida de residus de l'Ajuntament de Barcelona.

Investiguen qui l'ha tombat

La Guàrdia Urbana de Barcelona està investigant qui ha tirat a terra l'estàtua. Segons fonts de l'Ajuntament, no s'ha presentat cap denúncia, però s'estan fent diligències per determinar quantes persones van participar en els fets.

De moment, la Guàrdia Urbana ha identificat una persona i ara els agents recullen proves i testimonis per identificar totes les implicades. Segons les ordenances de l'Ajuntament, derrocar un monument està tipificat com una falta per danys.

 

 

Quatre dies de rebuig i polèmica

Aquest és el punt final de quatre dies d'atacs a l'estàtua decapitada. Dilluns van ser les pintades i el llançament d'ous. Dimarts li van col·locar una nina inflable i dijous va aparèixer coronada amb un cap de porc. També s'hi ha penjat estelades o peces de mobiliari.

L'estàtua ha estat font d'una forta polèmica política des que a l'estiu es va anunciar la col·locació d'estàtues franquistes per il·lustrar la mostra.

Aquest és el recull de tots els atacs al Franco eqüestre del Born:

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut