L'Ajuntament de Reus trenca la negociació del Centre Catòlic amb l'Arquebisbat perquè posa condicions "inassumibles"

ACN Reus - L'Ajuntament de Reus es nega a fer més "passos endavant" en la negociació amb l'Arquebisbat de Tarragona sobre el futur del Centre Catòlic, l'antiga seu del Bravium Teatre. L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha considerat "inassumibles" les condicions que imposa l'arxidiòcesi. Després d'assolir un primer acord al novembre, l'Arquebisbat va presentar una altra proposta on s'inclou una clàusula "ètica", que insta al consistori a controlar l'activitat que s'hi desenvolupi perquè no sigui "ofensiva" amb "la doctrina de l'Església catòlica". El nou text també preveia que la rehabilitació de les instal·lacions fos a càrrec de l'Ajuntament i limitava la cessió gratuïta de l'espai a 25 anys, prorrogables a 25 més, però a canvi d'un lloguer.

Tot i haver tancat un acord amb la Prioral de Sant Pere Apòstol de Reus sobre el Centre Catòlic, al novembre, l'Arquebisbat de Tarragona va avisar que encara faltava el vistiplau del Vaticà. En aquell moment el pacte contemplava una inversió de més de 2 milions d'euros per rehabilitar l'edifici a canvi de la cessió gratuïta de l'espai, del carrer de la Presó, durant 99 anys a l'Ajuntament. El passat 12 de gener, el govern municipal va rebre una altra proposta, amb uns altres criteris.

L'alcalde ha recordat que l'Estat i l'Ajuntament són "laics" i no pot signar un contracte que pretén "evitar manifestacions i expressions contràries a la moral cristiana". Preval la "llibertat d'expressió", ha defensat Pellicer.

El batlle tampoc veu bé el canvi en la durada del contracte, que passa de 99 anys a 50 i afegeix un lloguer a favor de l'arxiprestat en els últims 25 anys.

"No és el Teatre Bravium"

Una altra qüestió que ha generat controvèrsia ha estat el nom del futur equipament. "No és el Teatre Bravium, s'ha de continuar anomenant Centre Catòlic de Reus", segons remarca la proposta de l'Església. A més, la institució eclesiàstica ara també ha reclamat una planta sencera de l'edifici - la segona, concretament-, tot i que la rehabilitació i el manteniment d'aquest immoble aniria a càrrec de les arques municipals.

Per tot plegat, Pellicer es nega a signar "un conveni d'aquestes característiques". El pressupost que s'havia de destinar a aquest projecte per part de l'Ajuntament de Reus i de la Diputació de Tarragona s'incorporarà a altres partides dels comptes de les dues administracions a través d'una modificació de crèdit.

Acord beneficiós "per a les dues parts"

Pellicer ha apuntat que només serà possible reprendre la negociació si es torna als termes que "plantejava l'acord inicial". La setmana passada, l'arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, es va referir a la qüestió del Centre Catòlic i va insistir en la necessitat de trobar un acord "beneficiós per a les dues parts", "no només per l'ajuntament". Planellas va insistir que hi havia "bona voluntat" per arribar a una entesa.

L'alcalde de Reus ha explicat que fa vint dies que van demanar una reunió amb l'Arquebisbat, però que no els han citat fins a aquesta setmana. "Nosaltres tenim els nostres terminis i actuem amb el nostre criteri", ha reblat Pellicer. "Hem intentat reconduir la situació, però no ha estat possible", ha afegit. 

Aquest dilluns, l'Arquebisbat ha declinat fer declaracions a l'ACN, a l'espera de la trobada entre les dues parts aquesta mateixa setmana.

L'arxidiòcesi va fer fora del centre reusenc a la companyia Bravium Teatre, el març de 2021, amb l'argument del "mal estat" de l'edifici. La mesura, en principi, havia de ser temporal.

Anar al contingut