Ple de l'Ajuntament de Lleó aquest divendres
Lleó

Lleó vol separar-se de Castella: Volen convertir la regió en una comunitat autònoma

PSOE i Podem han donat suport a la moció presentada per Unió del Poble Lleonès, i PP i Cs hi han votat en contra

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Lleó ha aprovat, aquest divendres, una moció per separar-se de Castella.

Presentada pel partit Unió del Poble Lleonès (UPL), ha tirat endavant amb el suport del PSOE i Podem. En canvi, el PP i Ciutadans han rebutjat enèrgicament la proposta, que han arribat a comparar amb el moviment independentista català.

El text de la moció aprovada demana que s'enviï al Parlament autonòmic i al Congrés "el dret de la Regió Lleonesa a constituir-se com a comunitat autònoma", sempre dins del marc constitucional.
 

PSOE i Podem, a favor

El portaveu d'UPL, Eduardo López Sendino, ha argumentat que "la identitat dels lleonesos no està ni estarà mai lligada a Castella i Lleó", encara que s'intenti forçar un sentiment de comunitat. Ha dit també que la proposta és bona per a Lleó perquè -segons ha dit- ha anat en declivi des que forma part de la Comunitat de Castella i Lleó, creada el 1983.

Així i tot, ha assegurat que a l'hora de presentar aquesta iniciativa no ha pesat tant la qüestió econòmica com el fet de reivindicar el dret de les tres províncies a constituir una comunitat autònoma que representi veritablement la seva identitat.

El suport del PSOE l'ha expressat el mateix alcalde, José Antonio Díez, que ha afirmat que els lleonesos no se senten part de la Comunitat de Castella i Lleó.

En canvi, l'alcalde de Valladolid i portaveu de l'Executiva Federal del PSOE, Óscar Puente, ha assegurat que a la direcció del partit "no li ha agradat gaire".

El regidor de Podem Nicanor Pastrana ha dit que, per votar aquesta qüestió, el cor ha de passar al davant del cap.

 

 

PP i CS, en contra

En contra de la moció, s'hi ha manifestat el portaveu del PP i exalcalde de la ciutat, Antonio Silván. Silván ha manifestat la preocupació pel fet que l'equip de govern "hagi caigut en l'estratègia d'abraçar els regionalismes" i ha comparat la iniciativa amb el moviment independentista català.

L'altre grup que s'hi ha oposat és Ciutadans. El seu portaveu, Carlos González-Antón, també ha vinculat la moció al "procés" i ha assegurat que "les fronteres sempre porten noves fronteres".

La reivindicació de deixar Castella i formar una autonomia nova amb les províncies de Zamora i Salamanca ve de lluny i, pròximament, altres ajuntaments de la província votaran mocions en aquesta mateixa línia.

Anar al contingut