Un cartell a la rambla de Girona contra els pisos turístics
Un cartell a la rambla de Girona contra els pisos turístics (ACN / Xavier Pi)

Girona fixa un topall del 15% de pisos turístics a la ciutat

Les plataformes veïnals creuen que agreujarà el problema de falta d'habitatge a preus assequibles

Actualitzat

El govern municipal de Girona ha aprovat, al ple d'aquest dilluns, un topall del 15% de pisos turístics als diferents barris i sectors de la ciutat. El canvi tira endavant amb el vot mínim de l'oposició "per no anar a pitjor" i suposa una modificació del Pla General d'Ordenació Urbana.

Segons les dades del juliol, a la ciutat hi ha 748 pisos turístics. Fins a un 65% es concentren a l'àmbit del Pla Especial del Barri Vell, que també inclou part del Mercadal. Darrere hi ha l'Eixample, amb un 7%, i a la resta hi ha un percentatge "ínfim o fins i tot nul", segons el tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Lluís Martí. A més, segons Martí, de tots els pisos amb llicència "només el 50% estan actius realment".

Al Barri Vell ja hi ha un 15,5% de pisos turístics (CCMA)

Amb l'aprovació, la moratòria de llicències que afecta el Barri Vell i part del Mercadal s'allargarà automàticament un any més. Si no s'aprovava, el dia 18 de novembre dequeia la moratòria. El percentatge d'habitatge turístic en aquesta zona ja és del 15,5%.


Queixes de l'oposició

Perquè tirés endavant la proposta de l'equip de govern (JxCat i ERC) calia, com a mínim, un vot de l'oposició.

Guanyem Girona i el PSC, de fet, han optat per fer un vot diferenciat, amb només un dels seus membres votant-hi a favor. La mesura ha sortit enmig de les crítiques d'haver-lo hagut d'avalar sota "l'amenaça" que la moratòria de llicències decaigui.

Durant el debat, l'oposició en bloc ha criticat l'equip de govern per anar "a darrera hora" amb la proposta, posant-los al damunt "una espasa de Dàmocles".

A més, els grups també han posat en dubte que s'apliqui "un model de traç gruixut" a tota la ciutat, perquè el topall s'aplica de manera homogènia "sense anar al detall" de la realitat dels diferents barris.


Oposició veïnal

Les plataformes veïnals temen que aquest topall del 15% permetria una allau de demandes a altres barris.

Més Barri, Menys Pisos Turístics de Girona, una plataforma pel dret a l'habitatge, considera "aberrant" la proposta del govern de Girona de posar aquest topall. "Si els barris on ara hi ha un 5% de pisos turístics arriben al 15%, podríem tenir 5.000 habitatges d'ús turístic, enfront dels 140 de lloguer. És una barbaritat", diu Ruth Tramullas, de la plataforma.

Una excepció

La normativa preveu una excepció. Es permetrà que la primera planta d'un bloc aculli pisos turístics en els casos en què un promotor decideixi tirar endavant la reforma integral d'un edifici per destinar-lo a habitatge, i hi incorpori un ascensor.

Segons el tinent d'alcaldia d'Urbanisme, es fa per "potenciar les rehabilitacions", però es tractarà de "casos extraordinaris".

"Si no es garanteix el dret a l'habitatge, no estem d'acord que hi hagi un percentatge però, si el volen imposar, que no hi hagi excepcions o que hi hagi un equilibri amb habitatge social", diu Víctor Geli, de l'associació de veïns del Barri Vell de Girona.

"Encara que traiem tots els turistes de la ciutat, hi seguiria havent un problema molt greu d'habitatge", opina Dani Blasco, coordinador del màster en Turisme de la Universitat de Girona, que explica que els estudiants internacionals tenen problemes per trobar pis encara que sigui lluny del centre i, si en troben, el lloguer és molt car.

 

ARXIVAT A:
TurismeHabitatge
Anar al contingut