Edifici ocupat a Calafell
Edifici ocupat a Calafell

L'Ajuntament de Calafell establirà un protocol d'actuació per frenar les ocupacions

Municipis com Caldes de Malavella ja han pres mesures contra les ocupacions, amb molta cura a l'hora de diferenciar els motius que porten la gent a entrar en una casa

RedaccióActualitzat

L' explosió en un edifici de Segur de Calafell que va deixar dos ferits greus i l'incident entre els desallotjats de casa seva perquè els okupes els denuncien per haver canviat el pany ha posat de manifest la problemàtica de l'ocupació al municipi.

L'ajuntament ha aprovat la creació del Consell Municipal de Seguretat i Prevenció. Serà un organisme que fomentarà la participació ciutadana en la planificació de la seguretat pública. El Consell estarà format per representants dels cossos de seguretat i protecció civil, els grups polítics municipals, les associacions de veïns i entitats de les urbanitzacions.

Es vol aconseguir identificar plantacions il·legals i ocupacions problemàtiques.

Pròximament, l'Ajuntament establirà un protocol d'actuació per frenar les ocupacions amb la col·laboració dels veïns per poder controlar els més de 170 quilòmetres de carrers que té Calafell.

Segons dades de l'Ajuntament, hi ha 400 pisos buits d'entitats bancàries i la meitat estan ocupats. L'Ajuntament de Calafell ha denunciat públicament que les urbanitzacions del municipi s'han convertit en el "lloc ideal" per amagar grans plantacions de marihuana, gràcies a la baixa densitat de població, a les segones residències i al desconeixement entre veïns.

El consistori demanarà a través del Consell municipal de participació ciutadana col·laboració veïnal per "detectar cases ocupades amb cultius de marihuana" i "que informin si veuen persones sospitoses per la seva urbanització".

Les associacions de veïns temen que hi hagi un efecte crida i que, si no es fa res, augmentin un tipus d'ocupacions que generen problemes de convivència. La presidenta AV Segur de Calafell, Sònia Mirambell, creu que cal diferenciar entre la necessitat i els problemes amb els veïns:

"S'ha de diferenciar el que és una necessitat del que és posar-li una mica de morro i perjudicar també als veïns del voltant. Això porta molts problemes com desordre i brutícia."

Les ocupacions s'han disparat en l'últim any a Calafell, tal com reconeix l'Ajuntament Helena Rubio, regidora Qualitat de Vida i Promoció Econòmica Calafell:

"Mentre nosaltres com ajuntament estàvem intentant solucionar amb la Generalitat i amb les entitats bancàries la possibilitat de pisos, paral·lelament ha sorgit això. Ha vingut molta immigració dels voltants de Barcelona que han vingut aquí perquè saben que tenen una possibilitat de cases unifamiliars aïllades i no tenen problemàtiques amb veïns i han vingut i han fet aquesta ocupació."

Moltes d'aquestes urbanitzacions són segones residències i alguns propietaris es troben la casa ocupada i amb el pany canviat després d'estar un temps sense anar-hi. Pere López, president AV Segur Urbanitzacions, explica el cas d'uns propietàris de Suïssa:

" Quan tornen els amos, com li ha passat a un senyor de Suïssa fa poc, doncs es troben que està la casa ocupada i a més a més no pot entrar."

Protocol Caldes de Malavella

Fa 1 any que Caldes de Malavella va crear un protocol, conjuntament amb serveis socials i policia, per identificar els ocupes que ho necessiten i els que no. Han aconseguit reduir les ocupacions a la meitat.

En un any ha passat de tenir 55 cases ocupades a 27. És el resultat de la pressió que hi fa l'ajuntament i la policia per fer fora del municipi aquells que ocupen cases però no volen anar als serveis socials per demostrar que tenen dificultats econòmiques.

Els veïns hi col·laboren i si veuen moviment avisen a les autoritats. També han tallat aigua de totes les fonts públiques amb consens amb els veïns perquè havien detectat que alguns ocupes venien a buscar-ne.

Anar al contingut