Els dos quadres que tornaran a la ciutat, "La Virgen del Pilar", de Goya, i "La Anunciación", d'El Greco, quan la Guàrdia C…
Els dos quadres que tornaran a la ciutat, "La Virgen del Pilar", de Goya, i "La Anunciación", d'El Greco, quan la Guàrdia Civil els va recuperar l'any 2011
Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona rebrà un "greco" i un "goya" del llegat de Muñoz Ramonet

Després d'anys de litigis judicials, i tal com va deixar el multimilionari industrial al testament, el seu nét tornarà "La Virgen del Pilar", de Goya, i "La Anunciación", d'El Greco, a la Fundació Julio Muñoz Ramonet

Actualitzat

El nét de Julio Muñoz Ramonet, Manuel Castelo, tornarà els dos quadres que li reclama l'Ajuntament de Barcelona, un d'El Greco i un altre de Goya. Després de diversos recursos, Castelo ha acceptat acatar el requeriment judicial, però, de moment, el retorn dels quadres els farà en concepte de dipòsit.

La Fundació Julio Muñoz Ramonet, amb participació pública, no en tindrà la propietat definitiva fins que s'acabi el plet que Castelo ha interposat, perquè diu que els quadres no formen part del llegat del seu avi a la ciutat de Barcelona. Aquests dos quadres els va recuperar la Guàrdia Civil l'abril del 2011 a Alacant, després d'haver estat robats, i, actualment, es troben al domicili del nét de Muñoz Ramonet, a Madrid.

Julio Muñoz Ramonet, un empresari d'origen humil, es va fer multimilionari amb l'estraperlo del cotó durant la postguerra. Va morir a Suïssa l'any 1991, on vivia fugint de la justícia espanyola. Al testament, Muñoz Ramonet va deixar a l'Ajuntament de Barcelona el palauet del carrer Muntaner i una immensa i valuosíssima col·lecció d'art que volia que s'obrís al públic.

Les quatre filles, però, disconformes amb l'herència, no ho van notificar a l'Ajuntament de Barcelona, que va trigar anys en saber-ho. El consistori va litigar i, al cap d'uns anys, el Suprem va confirmar l'any 2012 que el llegat pertanyia a la ciutat. Quan hi van accedir els tècnics de l'Ajuntament, van veure que les obres d'art més valuoses del palauet havien desaparegut. Segons un inventari, faltaven 672 obres d'artistes com Eugenio Lucas, Juan Pantoja de la Cruz, Goya, El Greco, Lucas Giordano, Sorolla, Marià Fortuny i Anglada Camarasa.

L'any 2014, l'Ajuntament es va querellar contra les quatre filles de Muñoz Ramonet per la desaparició de les obres, i les va acusar d'apropiació indeguda i estafa processal, tot i que les filles negaven haver robat el llegat del seu pare. A dia d'avui, dues de les obres que Muñoz Ramonet va deixar a Barcelona tornaran a la ciutat, després que el jutge determini el procediment per fer efectiu el dipòsit, i podrien arribar d'aquí un o dos mesos.

Anar al contingut