Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona ordena el tancament de 49 associacions de cànnabis per presentar irregularitats

Fins al moment almenys n'han precintat 13

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Barcelona ha notificat el tancament immediat de 49 clubs de cànnabis, dels que almenys ja n'ha precintat 13, en el marc de la seva croada contra aquestes associacions. Aquests clubs tenen 48 hores per cessar la seva activitat. Dels 13 locals precintats, 10 són a Ciutat Vella i 3, a Horta-Guinardó.

La raó que addueix l'ajuntament és que aquests locals presenten unes irregularitats que han de solucionar si volen tornar a obrir. Entre aquestes es troben una ventilació deficient dels establiments, la venda il·legal de cànnabis, fer publicitat i incitar al consum, no acreditar l'origen de les plantacions o estar obert al públic en general (quan en aquests clubs només poden entrar els socis, segons la norma).

L'executiu de Xavier Trias va anunciar aquest juny que controlaria la situació de les il·legalitats que portaven a terme algunes d'aquestes associacions. L'ajuntament va vetar la creació de noves entitats durant un any i va anunciar inspecciones als 145 clubs d'aquest tipus que el consistori creu que operen a la capital catalana.

Arran d'aquesta actuació municipal, la Federació d'Associacions Cannàbiques Autoregulades de Catalunya (Fedcac) ha acusat l'ajuntament de voler "acabar amb les associacions de consumidors de cànnabis per raons polítiques". Per exemple, la Fedcac considera "injust i arbitrari" donar un termini de dos dies per instal·lar un sistema de ventilació perquè el fum surti pel terrat i no per la façana, ja que "és impossible" resoldre aquest problema en aquest temps.

Des de la Fedcac, la cúpula de la qual va ser detinguda al juny pels Mossos en una operació contra el blanqueig de diners, acusen el consistori de "prescindir absolutament del dret a la presumpció d'innocència i i d'ignorar les normes bàsiques del procediment administratiu".

Un dels clubs de cànnabis, l'Associació 420 -situada al carrer de Notariat, a Ciutat Vella-, va rebre l'ordre de tancar aquest dilluns, però ha optat per continuar obert i presentar una querella contra tres alts càrrecs de l'ajuntament per prevaricació, coaccions i atemptat contra el dret d'associació.

Segons estimacions del sector, les associacions catalanes de cànnabis ingressen uns cinc milions d'euros al mes. Fins ara no calia una llicència d'activitat, cosa que ha propiciat que a tot Catalunya hi hagi uns 400 clubs d'aquest tipus. Al setembre, la Conselleria de Salut portarà al Parlament un esborrany de proposta de bones pràctiques per regular l'autoconsum de cànnabis a la comunitat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut