L'Ajuntament de Barcelona descarta definitivament la construcció de l'hotel del Palau

L'Ajuntament acaba així, després de 8 anys i mig, els tràmits urbanístics per impedir la construcció de l'hotel

RedaccióActualitzat

L'edifici de davant del Palau de la Música no serà un hotel. L'Ajuntament de Barcelona n'ha descartat definitivament la construcció. L'edifici tornarà a ser equipament escolar i l'Ajuntament de Barcelona obrirà un procés participatiu per decidir l'ús de la instal·lació, tot i que actualment està en mans privades.

L'Ajuntament acaba així, després de 8 anys i mig, els tràmits urbanístics per impedir la construcció de l'hotel. La decisió ja es va prendre el 2010 i la van ratificar el 2016.

 

La història d'un hotel fet a mida

L'operació urbanística que ara es desfà traspassava l'edificabilitat hotelera d'un edifici de la Generalitat, a la plaça de Sant Jaume, cap a les finques de l'escola La Salle al costat del Palau de la Música. Era un projecte fet a mida del Palau que, de seguida, els veïns van qualificar d'opac i especulatiu.

A través d'un conveni que es va amagar, Fèlix Millet va aconseguir posar d'acord Generalitat i Ajuntament per canviar la qualificació urbanística d'aquestes finques i permetre la construcció d'un hotel.

 

L'acord també donava la possibilitat de convertir, al cap de 15 anys, l'edifici en pisos de luxe. A més, Millet s'embutxacava milions d'euros com a intermediari amb l'empresari que construiria l'hotel.

L'hotel, a judici

L'esclat de l'espoli del Palau ho va frustrar tot i el cas de l'hotel del Palau, denunciat primer pels veïns i després amb querella de la fiscalia, va arribar a ser jutjat penalment.

El Suprem va absoldre tots els acusats, tant Millet i Montull com l'excúpula d'Urbanisme de l'Ajuntament. Tot i això, van quedar provades irregularitats i pressions.

L'alcaldessa Ada Colau diu que el cas demostra que hi va haver tractes de favor:

"Més enllà del que és legal i el que és il·legal, hi ha hagut gent que ha tingut accés directe a les institucions i ha pogut, defensant interessos privats i particulars i buscant només l'enriquiment personal, aconseguir tractes de favor."

 

Què serà l'edifici?

Ja no serà un hotel, però que acabarà sent? Ada Colau diu que serà un equipament per al barri, però admet que encara falta perquè ara per ara és propietat privada, i en litigi:

"Allò serà equipament per al barri, tal com volen els veïns i les veïnes i com han demanat durant tants i tants any, però allò és de moment propietat privada i a més està en un litigi jurídic entre propietats."

Així, doncs, els veïns hauran de continuar esperant, si no és que aconsegueixen forçar una compra o una expropiació amb un projecte que convenci l'Ajuntament.

ARXIVAT A:
Cas Palau
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut