Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona comprarà la Torre Garcini per convertir-la en equipament públic

Després d'una dècada de negociacions fallides amb els propietaris, l'ajuntament ha pres la decisió de comprar o expropiar aquesta masia que està documentada des del segle XVIII

A. Carnicer/ S. GrimalActualitzat

La Torre Garcini, al barri del Guinardó de Barcelona, serà comprada o expropiada. L'ajuntament que dirigeix Ada Colau ha pres aquesta decisió, que vol tancar una dècada de negociacions fallides amb els propietaris. La plataforma veïnal en defensa de la masia s'ha mostrat satisfeta i insisteix a reclamar que la finca sigui un equipament obert al barri.

La Torre Garcini, documentada des del segle XVIII, és una de les últimes masies supervivents al Guinardó de Barcelona. Un dels pocs espais verds que queden en una zona que s'ha omplert d'edificacions. Fa anys, els propietaris la van vendre a la constructora Núñez i Navarro, i fa anys, també, que els veïns la reivindiquen com a equipament.

Avui el govern municipal de Barcelona, que compta amb el suport dels grups d'Esquerra Republicana, el PSC i la CUP, ha anunciat que es farà una modificació del Pla General Metropolità per qualificar la finca, de 1.500 metres quadrats, d'equipament públic, i que l'adquirirà.

Sobre l'operació de compra, Janet Sanz, tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona, ha explicat: "Sabem que el cost variarà en funció de si hi ha una negociació o no, o anem a la via de l'expropiació d'aquesta finca, però el preu ronda els 4,5-6 milions d'euros per tota l'actuació: rehabilitació, obres de jardineria, etc."

S'anul·larà la permuta aprovada en l'anterior mandat municipal que transferia l'edificabilitat de la Torre Garcini a una finca del carrer Montevideo que forma part del parc de l'Oreneta, a Sarrià, per fer-hi 30 habitatges. El projecte va rebre el rebuig de diverses associacions veïnals i va dur a una resolució contrària de la Comissió d'Urbanisme.

Avui, la plataforma que ha reclamat la Torre Garcini per al barri ha expressat la seva satisfacció. Com ha explicat Carme Martín, del Grup d'estudis El Pou, un dels col·lectius implicats en la reivindicació de la finca: "S'havia d'arribar fins aquí, abans ens deien: és que Núñez i Navarro és Núñez i Navarro, i ara hi ha un canvi de tarannà; ens diuen, l'Ajuntament de Barcelona està per sobre de la constructora, i ja ens està bé això."

Dimecres s'aprovarà la decisió a la Comissió d'Urbanisme, i això permetrà a l'Ajuntament iniciar els tràmits per obtenir la propietat de la finca.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut