El president xinès Xi Jinping i el secretari general de l'ONU, Antonio Guterres (Reuters)

L'aïllament creixent dels Estats Units fa guanyar lideratge a la Xina al món

Putin ofereix la vacuna russa, l'Sputnik V, a les Nacions Unides i proposa la cooperació entre països per lluitar contra la pandèmia

Actualitzat

Els discursos de la 75a Assemblea General de l'ONU han posat en evidència la renúncia voluntària dels Estats Units a liderar el món i la bona disposició de la Xina a agafar-li el relleu.


Donald Trump torna a acusar la Xina d'haver propagat el coronavirus. En l'Assemblea General de l'ONU, Trump ha afirmat que se li han de reclamar responsabilitats per haver difós la pandèmia. El líder xinès, Xi Jinping, no ha entrat en l'intercanvi de retrets. En un to conciliador, ha dit que distribuiran ajudes i vacunes als països més pobres.

Trump acusa la Xina

En un parlament de només 7 minuts gravat el dia abans des de la Casa Blanca el president nord-americà no ha dedicat ni un moment a parlar de solucions conjuntes o de l'esforç internacional per sortir de la crisi.

Intervenció televisada de Donald Trump a l'Assemblea General de l'ONU (Reuters)

Quan falten només 40 dies per a les eleccions i amb un balanç de morts que supera les 200.000 persones, Donald Trump ha culpat la Xina de la propagació del virus, i de passada a l'OMS d'estar controlada pel gegant xinès, i ha reclamat a l'ONU que li exigeixi responsabilitats.

"Hem dirigit una batalla ferotge contra l'enemic invisible, el virus de la Xina. El govern xinès i l'Organització Mundial de la Salut, que està virtualment controlada per la Xina, van declarar falsament que no hi havia perill de transmissió entre humans. Els primers dies del virus, la Xina va bloquejar els viatges interns, mentre permetia que els vols sortissin del país i infectessin el món. Hem de fer demanar responsabilitats a la nació que ha desfermat aquest plaga al món: la Xina."


Xi Jinping, solidari i conciliador

El president xinès ha aprofitat aquesta dimissió de lideratge dels Estats Units i s'ha afanyat a omplir el buit, amb un discurs en què ha fet servir el llenguatge de la diplomàcia internacional. Xi Jinping ha expressat el seu compromís amb el diàleg i la cooperació entre països.

"No tenim intenció de fer cap guerra freda ni calenta amb cap país. Rebutgem un món de blocs que aïlli els altres, ens hauríem de veure tots com a membres d'una mateixa família."

El president xinès Xi Jinping ha adreçat un missatge conciliador i solidari davant de les Nacions Unides (Reuters)

El líder xinès ha llançat també un missatge contra la politització del virus, en resposta a l'actitud del president nord-americà.

"Per afrontar el virus hem de millorar la nostra solidaritat i passar per això tots junts. Hem de seguir el que ens diu la ciència a través del lideratge de l'OMS. Qualsevol intent de polititzar o estigmatitzar aquest problema s'ha de rebutjar."

Putin ofereix la vacuna russa

El president rus, Vladímir Putin, també pugna per fer-se un espai en el lideratge mundial, i s'afegeix a la postura de col·laboració conciliadora.

"En un món interdependent i interrelacionat, enmig del remolí de discòrdies en els assumptes internacionals, hem de treballar junts basant-nos en els principis i normes del dret internacional recollits a la Carta de les Nacions Unides."

El president rus Vladímir Putin ha ofert la vacuna Sputnik V a l'ONU (Reuters/Sputnik Photo Agency)

En el seu discurs adreçat a l'Assemblea de les Nacions Unides, el president rus ha presumit de tenir la primera vacuna contra el coronavirus del món. Tot i que encara no s'han fet els assajos clínics a gran escala, Putin ha ofert la vacuna Sputnik V de manera gratuïta a les Nacions Unides "per protegir els seus funcionaris".

Putin proposa reforçar la coordinació entre països per respondre de manera global a la pandèmia del coronavirus.

"Proposem una conferència en línia d'alt nivell ben aviat per als països interessats en la cooperació en el desenvolupament de vacunes contra el coronavirus."

El secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, ha comparat aquest moment amb el que va portar a la fundació del nou ordre mundial fa 75 anys, i ha fet una crida a reforçar el multilateralisme i fugir de receptes populistes.

 

ARXIVAT A:
Trump ONUXinaCoronavirus Estats Units
Anar al contingut