L'aigua de bedoll s'ha d'extreure de l'arbre a través d'un petit forat que no ha de ferir el tronc
L'aigua de bedoll s'ha d'extreure de l'arbre a través d'un petit forat que no ha de ferir el tronc
Moscou

L'aigua de bedoll, una moda que pot arribar a posar en risc l'espècie

Des de fa segles s'atribueixen propietats medicinals a la saba del bedoll, que ara també es comercialitza a la Xina, l'Europa occidental o els Estats Units

RedaccióActualitzat

El bedoll és un arbre caducifoli present sobretot en climes freds i al qual des de fa segles s'atribueixen propietats medicinals. Ara se'n comercialitza la saba, coneguda com a "aigua de bedoll", i s'està convertint en una moda.

El suc –la saba– dels bedolls es pot extreure quan la neu de les muntanyes es fon i just abans que brotin les fulles dels arbres. Però, malgrat que a Rússia intenten restringir-ne la recol·lecció a només dues setmanes l'any durant la primavera, la moda de l'aigua de bedoll posa en perill aquesta espècie. Així ho ha explicat el directiu de l'empresa Dront Eco-Center, Askhat Kaiumov.

"Si tots anéssim de manera entusiasta amb un ganivet o una destral a obrir els arbres per treure'n el suc, llavors, un nombre important de bedolls es moririen. Es necessita experiència i coneixement. Només si es treu un volum raonable d'aigua, l'arbre es pot refer de les ferides."

És una tradició que es remunta a centenars d'anys enrere. Els nens són els primers a qui ensenyen com treure el líquid que surt de l'interior del bedoll gràcies a un petit forat que no fereixi el tronc. A la saba se li atribueixen propietats medicinals que no han estat comprovades científicament, segons ha admès Sophia Semennikova, directora de fisioteràpia de l'Hospital Privoliski.

"Conté microelements, com ara calci i magnesi, i és per això que es dona a gent amb problemes de cor o de circulació. Però només es pot recollir en ambients nets, perquè, si no, com qualsevol altra planta que estigui a la vora d'una carretera, pot acumular metalls pesant."

La moda del bedoll s'estén

I la moda de prendre aigua de bedoll pels seus atributs curatius i fins i tots dietètics s'ha estès des de Rússia, Escandinàvia o el Canadà cap a la Xina, l'Europa occidental o els Estats Units. Una ampolleta de 30 centilitres es pot comprar per internet per tres euros.

Anar al contingut