Vista aèria de la central de Fukushima en una imatge d'arxiu. (Foto: Reuters)
Vista aèria de la central de Fukushima en una imatge d'arxiu. (Foto: Reuters)
Tòquio

L'AIEA considera que el Japó va subestimar el risc nuclear que podia suposar un tsunami

L'Agència Internacional de l'Energia Atòmica considera que el Japó va subestimar el risc d'un tsunami per les seves plantes atòmiques. Aquesta és la principal conclusió d'una investigació de l'organisme dependent de les Nacions Unides que s'ha fet a partir de la inspecció de centrals com la de Fukushima.

Actualitzat
Tot i que els resultats es comunicaran oficialment en una reunió a Viena a finals de mes, la televisió pública japonesa NHK avança el més destacat de l'estudi de la màxima autoritat nuclear mundial sobre la crisi nuclear que es va desfermar al Japó arran del terratrèmol i el posterior tsunami de l'11 de març passat.

A banda d'infravalorar el risc de tsunami, l'informe destaca que el govern japonès difícilment podia fer més de com va actuar després del sinistre, tenint en compte que els sistemes de seguretat de la central estaven malmesos i hi havia escassedat d'electricitat i de personal.

Tot i això, l'AIEA recomana revisar el protocol actual davant d'un accident nuclear. Actualment el protocol japonès es basa en el supòsit que la central té subministrament elèctric, fet que no va passar a Fukushima. També considera que l'Agència de Seguretat Nuclear japonesa, hauria de tenir més independència, ja que actualment està adscrita al Ministeri d'Indústria, que tradicionalment promociona les centrals nuclears. Aquesta recomanació l'Agència ja l'havia fet fa tres anys.

L'informe l'han elaborat 18 experts de l'AIEA que des del 24 de maig han inspeccionat diverses plantes atòmiques japoneses, entre les quals la de Fukushima.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut