L'agent que va matar la gossa Sota declara que va disparar per por d'un segon atac
Manifestants reclamen justícia davant la mort de la gossa Sota a trets (ACN)

L'agent que va matar la gossa Sota declara que va disparar per por d'un segon atac

El sensesostre amo del gos i associacions animalistes exerceixen l'acusació contra el guàrdia urbà, jutjat per un delicte de maltractament animal i de lesions

RedaccióActualitzat

El guàrdia urbà que el desembre passat va abatre una gossa prop de la Plaça Espanya de Barcelona ha assegurat davant la justícia que li va disparar perquè l'animal era agressiu i va tenir por. L'agent, que aquest dilluns ha declarat com a investigat, ha detallat que la gossa el va atacar primer mossegant-li el colze i que en un segon intent d'atac li va disparar perquè era l'única manera de defensar la seva integritat física.

Tant ell com el seu company de patrulla, que també ha declarat aquest dilluns, acusen el propietari de la gossa Sota d'estar molt alterat, d'insultar-los i encomanar la seva agressivitat a l'animal, que no anava lligat. Segons l'acusació particular, exercida pel sensesostre que era l'amo de la gossa, l'agent s'hauria contradit amb l'atestat policial i amb la primera versió d'un company que també va actuar en aquells fets.

Els dos agents estan acusats dels delictes de maltractament animal i també de lesions. El propietari de la gossa va presentar la denúncia que ha portat a la imputació dels responsables de la mort de Sota. També exerceixen l'acusació popular mitja dotzena d'entitats animalistes.

Per la seva banda, l'amo de l'animal està imputat per un delicte d'atemptat per haver intentat agredir els urbans.

 

La gossa Sota acompanyava un jove sensesostre que venia polseres al carrer (PACMA)


Tret mortal i polèmic

El 18 de desembre passat, l'agent de la Guàrdia Urbana que ha declarat davant el titular del jutjat d'instrucció número 4 de Barcelona, va matar d'un tret el gos d'un sense sostre a la Plaça Espanya de la capital catalana. El cos ja va al·legar aleshores que l'animal havia atacat l'agent, que hauria actuat en defensa pròpia.

De seguida que es van produït els fets, el partit PACMA i altres associacions animalistes van denunciar que era exagerat que un agent hagués de matar un animal en plena via pública. Van demanar que s'investigués el cas i es revisessin els protocols.

Més de 3.500 persones van concentrar-se pocs dies després de que l'agent local matés la gossa Sota. Els manifestants van exigir davant l'Ajuntament de Barcelona que el consistori determinés responsabilitats dins de la Guàrdia Urbana.

Manifestació per la mort de la gossa Sota

 

Els fets narrats pels agents

Els urbans han explicat davant el jutge que estaven dins el cotxe patrulla quan van veure la gossa corrent al voltant del vehicle sense lligar. Han assegurat que l'home propietari de l'animal els va increpar i es va abalançar contra ells, acció que va provocar que baixessin del vehicle i li demanessin la documentació.

Segons la versió dels agents, el sense sostre va respondre a la petició amb agressivitat i la va encomanar a l'animal, que va grunyir i ensenyar els ullals. Davant la negativa de l'amo del gos de calmar-lo, un dels urbans va utilitzar la porra per alliberar-se de la gossa. Això va provocar que es posés més violenta fins al punt de mossegar l'agent.

 

Mostres de condol dels veïns per la mort de la gossa el desembre passat

 

Els urbans han declarat que, quan l'home s'allunyava amb l'animal mentre ells demanaven reforços, la gossa va sortir corrents i es va llençar damunt d'uns dels agents. Aquest ha manifestat que va témer per la seva integritat i va sentir que només es podia defensar disparant contra l'animal.

Aquest dilluns han declarat també dos testimonis que van veure el què va passar just després que els agents disparessin la gossa. Els joves han descrit una actitud hostil dels acusats, però no han pogut aclarir què va passar exactament.

ARXIVAT A:
Maltractament animal
Anar al contingut