Policies Nacionals l'1-O
Policies Nacionals l'1-O

L'agenda del judici: el segon de Baena i 63 policies abans de Dijous Sant

La Setmana Santa fa variar el conegut "cronograma" del judici del procés: les vistes començaran dilluns i dijous no n'hi haurà, que és festa a Madrid

RedaccióActualitzat

El judici del procés arriba a la setmana número 10 en plena Setmana Santa. Aquesta coincidència fa variar el conegut "cronograma" del jutge Manuel Marchena. Dijous Sant és festa a Madrid i tot el calendari es mou 24 hores. El judici es reprèn dilluns i les sessions de la setmana acabaran dimecres. En tres dies han de declarar més de 60 policies nacionals i el secretari dels atestats instruïts pel tinent coronel Daniel Baena. Un calendari que sembla difícil de complir.

Aquesta és la primera setmana que el judici del procés coincideix amb la campanya electoral per a les eleccions del 28 d'abril.

Després de 10 setmanes encara quedaran força testimonis per declarar. I després arribaran les fases pericials i documentals del judici, on, entre d'altres, s'haurien de veure tots els vídeos que ara el tribunal no permet mostrar. El judici acabarà amb la presentació dels informes de les parts, que podria durar una setmana. Amb aquesta previsió, tot apunta que el judici es pot allargar fins al juny. La sentència es podria saber després de l'estiu.


Dilluns, el segon de Baena

La jornada començarà amb la declaració del guàrdia civil amb el TIP N29100C, secretari dels atestats i número dos del tinent coronel Daniel Baena, cap de la policia judicial a Catalunya i instructor d'aquests informes.

El número dos del tinent coronel havia de declarar el 26 de març, el mateix dia que ho va fer Baena, però el seu testimoni es va ajornar per una "indisposició". Llavors, l'advocada Marina Roig, defensa de Jordi Cuixart, va demanar al tribunal que s'assegurés que la declaració del segon de Baena no es veuria contaminada.

Està citat a declarar per la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat, l'acusació particular de Vox i les defenses d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Joaquim Forn.

Després del segon de Baena comencen a desfilar els policies nacionals. Com ja va passar la setmana passada, el Tribunal Suprem n'ha citat una vintena cada dia. Dilluns han de declarar 18 agents que van actuar l'1-O a Barcelona, tots citats per la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat.

Està previst el testimoni d'un policia nacional que va actuar a l'Institut Jaume Balmes, dos a l'Escola Mediterrània, dos a l'Escola Estel, dos a l'Institut Joan Fuster, set a l'Escola Ramon Llull i dos més a l'Escola Pia Sant Antoni.

En aquestes escoles i instituts es van viure moments de tensió i de càrregues policials. En moltes d'elles, l'actuació policial està sent investigada als tribunals, com a l'Escola Ramon Llull, on Roger Español va perdre la visió d'un ull per una bala de goma, o a l'Escola Pia de Sant Antoni. I a l'Escola Mediterrània, on es van viure imatges com aquestes:

A l'Institut Joan Fuster la policia va alertar els votants: "Sortiu del col·legi o hi haurà una desgràcia aquí"

Dilluns també declararà l'instructor de l'acta policial al districte de Sant Martí de Barcelona.

 

Interactiu relacionat: El mapa de la memòria audiovisual de l'1-O

 

Dimarts, 24 agents

Dimarts de Setmana Santa pot ser un dels dies de més feina del judici del Procés. Hi ha 24 testimonis citats. Tots policies nacionals. Tots a petició de la la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat.

Està previst que declari un últim agent de l'operatiu policial de l'1-O a l'Escola Pia Sant Antoni de Barcelona. La resta són policies que van actuar a les ciutats de Tarragona, Girona i Lleida.

11 testimonis són policies que van actuar a Tarragona. Al Centre Cívic de Campclar, a l'Institut Torreforta, a l'Institut Comte de Rius i a l'IES Tarragona.

A l'Institut Tarragona és on es va detenir una persona per clavar una puntada als testicles a un agent de la Policia Nacional, que va declarar la setmana passada al judici. A l'Institut Comte de Rius la policia va marxar amb les mans buides després d'aquestes imatges:

Dels que van intervenir a Girona, declararà un agent que va actuar a l'Escola Josep Dalmau i Carles i sis al Col·legi Verd, on la Policia Nacional va entrar fent servir les porres, enfilant-se per la reixa i esbotzant la porta.

El vídeo de la càmera d'un agent mostra com instants abans d'intentar entrar al Col·legi Verd, el policia posa en dubte que aconsegueixin accedir-hi perquè s'hi han concentrat 300 persones.

Finalment declararà un agent que va actuar a l'Escola Oficial d'Idiomes de Lleida.


Dimecres, un guàrdia civil i 21 policies més

El matí de dimecres trencarà la monotonia de policies nacionals. Està previst que declari un agent de la Guàrdia Civil ferit en l'operatiu policial de l'1-O a l'Escola Castell de Dosrius, al Maresme, que havia de declarar el 4 d'abril. A Dosrius les càrregues van enviar nou ferits a l'hospital.

Després estan citats com a testimonis 21 policies nacionals, que tots van actuar a Lleida l'1-O. Dos a l'Escola Oficial d'Idiomes, 11 al CAP Cappont, dos a l'Institut Caparrella i cinc al Centre de Formació d'Adults Joan Carles I.

Aquestes són imatges de l'Institut Caparrella:

Tancarà la setmana un agent que va participar en l'operatiu policial de l'1-O durant la concentració davant la Comissaria Provincial de la Policia Nacional a Lleida.

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut