Dues noies fent la gigaenquesta a les portes d'un pis a Lleida
Dues noies fent la gigaenquesta a les portes d'un pis a Lleida
Madrid

L'Agència Espanyola de Protecció de Dades multa amb 400.000 euros l'ANC i l'Òmnium per la Gigaenquesta

Les sanciona per recollir i conservar "informació sobre dades ideològiques sense el consentiment dels afectats"

RedaccióActualitzat

L'ANC i Òmnium Cultural hauran de pagar 200.000 euros cadascuna per la Gigaenquesta del 9-N. L'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha decidit sancionar-les per haver recollit i conservat "informació sobre dades ideològiques sense el consentiment dels afectats".

L'agència considera que l'ANC i Òmnium van incomplir un article de la Llei Orgànica de Protecció de Dades de Caràcter Personal (LOPD) que estableix que l'enquestat ha de donar el seu "consentiment exprés i per escrit" per al "tractament de les dades amb caràcter personal que revelin ideologia, afiliació sindical, religió i creences".

L'AEPD considera que és una infracció "mot greu".

La multa és el resultat de la denúncia de Vox, Ciutadans i divuit particulars. Denunciaven que s'estava fent una "llista negra"de ciutadans que no pensaven votar a favor de la independència.

Amb la sanció, l'agència posa fi a la via administrativa. Les dues entitats poden ara presentar un recurs de reposició davant la mateixa agència o anar als tribunals ordinaris.

La Gigaenquesta va mobilitzar al voltant de 30.000 persones que van visitar gairebé un milió de cases arreu de Catalunya entre el 4 d'octubre i el 7 de novembre del 2014. Segons l'ANC, es van fer més de 250.000 enquestes.

 

 

Anar al contingut