Gaza

L'ONU aconsegueix finalment aprovar una resolució que demana l'alto el foc immediat a Gaza

Després de diversos intents, el Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha consensuat una resolució conjunta que insta a la declaració d'un alto el foc a la Franja de Gaza. El document també exigeix la retirada immediata de les tropes israelianes i l'entrada lliure d'ajuda humanitària a territori palestí. Tots els membres hi han votat a favor, excepte els Estats Units, que s'hi han abstingut. Mentre, ni Israel ni Hamas han respectat la resolució i han continuat els rais i els atacs, que han fet almenys 12 morts més.

Actualitzat
Després de l'abstenció dels EUA, la secretària d'Estat nord-americana, Condolezza Rice, ha explicat que Washington no ha aprovat la resolució perquè vol conèixer més bé la mediació d'Egipte en el conflicte. Ha afegit, però, que no han vetat el text perquè representa un full de ruta en el camí cap a una pau duradora a Gaza.

Després de la resolució de l'ONU, sobre el terreny, el que preocupa és l'arribada d'ajuda humanitària. Sobretot ara que l'Agència de les Nacions Unides per a l'Ajut als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient (UNRWA) ha suspès la seva actuació a la zona perquè no té garantida cap mena de seguretat. El motiu ha estat la mort del conductor d'un comboi humanitari per foc d'un tanc israelià. El foc d'artilleria de l'exèrcit hebreu ha danyat els camions de l'agència, contractats per una empresa externa, que transportaven ajuda humanitària. A banda del conductor que hi ha perdut la vida, diverses persones han resultat ferides i part de la càrrega ha quedat malmesa.

Les Nacions Unides, amb prop de 10.000 treballadors a la zona, han demanat explicacions sobre aquest succés i han exigit que es garanteixi la seguretat en les seves operacions. No respectar-ho implicaria una violació del dret humanitari i de la convenció de Ginebra. Per aquest motiu, la UNRWA vol que s'obri immediatament una investigació per aclarir-ne els fets i que els responsables no quedin impunes. De fet, l'ONU assegura que els vehicles estaven clarament senyalitzats amb la bandera de les Nacions Unides i el seu recorregut s'havia coordinat amb les forces armades israelianes.

L'ajuda humanitària també pateix les bombes

No és la primera vegada que les Nacions Unides pateixen les conseqüències d'aquest nou esclat de violència a la Franja de Gaza. En gairebé dues setmanes, "quatre treballadors de l'ONU i desenes de refugiats i civils" han mort en accions de l'exèrcit israelià, ha explicat el portaveu Francesc Claret. L'atac més important va afectar dues escoles. En total, van morir més de 40 persones.

El Comitè de la Creu Roja també denuncia la violació del dret internacional humanitari per part d'Israel. Trencant per una vegada la seva neutralitat, acusa l'exèrcit hebreu d'abandonar civils ferits i d'impedir premeditadament les feines de salvament. Tres quartes parts de la població palestina està sense llum i la meitat sense aigua. I la xifra de morts no s'atura i s'acosta als 800. A Israel, els coets de Hamas continuen caient.

Esperant una treva

Mentre continua l'ofensiva, Israel ha enviat un representant al Caire per estudiar el pla egipci per acabar amb la violència a la franja. També hi ha viatjat el president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, després d'entrevistar-se amb el president espanyol al palau de La Moncloa. José Luis Rodríguez Zapatero li va comunicar que el govern espanyol oferirà una ajuda de cinc milions d'euros per a la Franja de Gaza. Zapatero va demanar també un alto el foc immediat i va donar suport al pla de pau dissenyat per França i Egipte. A la tarda, Mahmud Abbas va ser rebut en audiència pel rei Joan Carles, a qui va agrair el suport espanyol.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut