Llums i ombres de Christine Lagarde, primera dona a presidir el BCE

L'advocada i política conservadora francesa també va ser la primera dona d'arribar al capdamunt de l'FMI

RedaccióActualitzat

Després de negociacions maratonianes per acordar el repartiment de càrrecs de les institucions de la Unió Europea, els líders europeus han acabat arribant a la paritat. Amb Ursula von der Leyen al capdavant de la Comissió Europea i Christine Lagarde dirigint el Banc Central Europeu, se saldaria un deute històric amb la igualtat de gènere en els alts càrrecs de les institucions comunitàries.

El nom de Christine Lagarde quadrava en tot o no molestava en res: conservadora, dona i francesa.

Lagarde va ser la primera dona d'arribar al capdamunt de l'FMI. Ho va fer el 2011, després de la polèmica sortida de l'exministre francès Dominique Strauss-Kahn, arran d'un escàndol sexual. Ha estat directora gerent d'aquesta institució fins ara, que ha decidit renunciar temporalment al càrrec per presidir el BCE.

El 2013, sota la seva direcció, l'FMI va proposar a Espanya fer un pacte social que contemplés més contractes a canvi de sous més baixos. Lagarde també va demanar al govern espanyol un any més tard que aprofundís en la reforma laboral.

63 anys, advocada i política

Lagarde, de 63 anys, és advocada i política. Va dirigir el gabinet d'advocats estatunidenc Baker McKenzie, i va ser la primera dona al capdavant del Ministeri francès d'Economia i Finances.

Tot i que no és economista, haurà de prendre decisions molt sensibles per a les economies, com si apuja o no els tipus d'interès, i les mesures per contenir la inflació.

L'exconseller del Banc Espanya i catedràtic de la UPF, Guillem López Casasnovas, creu que hi havia altres candidats que pensaven que "amb la formació" que tenien en sabien més de política monetària:

"Serà benvinguda perquè no és alemanya, però no serà benvinguda respecte d'altres que es posicionaven per a aquest lloc i que pensen que, amb la formació que tenen, en saben més de política monetària que ella mateixa."

Christine Lagarde en una reunió de ministres de Finances i de governadors del Banc Central (Reuters)

 

Lagarde va ser declarada culpable per negligència

A partir de l'1 de novembre, Lagarde substituirà l'italià Mario Draghi al capdavant del BCE. Haurà de prendre les decisions acompanyada per un consell format pràcticament només per homes i una institució que sempre s'ha autoproclamat independent.

Segons López Casasnovas, un "handicap" de la francesa és la seva "proximitat amb la política":

"Lagarde té també un cert handicap, que se la coneix per massa proximitat amb la política, quan el BCE llueix d'independència de la política."

Christine Lagarde s'ha caracteritzat sempre per intentar establir bones relacions amb tothom i per no perdre mai el somriure. El va mantenir fins i tot quan un tribunal la va declarar culpable per negligència el 2016.

Quan era ministra d'Economia, l'any 2007, va estar implicada en l'arbitratge privat que va concedir una indemnització milionària a l'empresari Bernard Tapie, amic del president francès Nicolas Sarkozy, per la venda del grup Adidas, que li va ser expropiat. La francesa va ser declarada culpable, però sense condemna penal.
 

Les tensions no espanten aquesta antiga nedadora de natació sincronitzada. Només arribar a l'FMI va haver de gestionar el rescat de Grècia, i se n'anirà amb les relacions comercials entre la Xina i els Estats Units més embolicades que mai.

ARXIVAT A:
Unió EuropeaBanc Central Europeu
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut