Lagarde avisa que continuarà apujant els tipus d'interès si l'espiral de la inflació no frena

La presidenta del BCE demana als governs que investiguin si determinats sectors han inflat els preus durant l'últim any

Actualitzat

El Banc Central Europeu es prepara per tornar a apujar els tipus d'interès a la reunió de la setmana que ve. I aquest dilluns la seva presidenta, Christine Lagarde, ha donat els seus arguments en una compareixença al Parlament Europeu.

Lagarde admet que la baixada del cost de l'energia va en la bona direcció, però insisteix que la inflació s'ha estès per tots els racons de l'economia i continua massa forta. Això significa, a la pràctica, que continuarà apujant els tipus d'interès:

"Cadascú ha de fer la seva feina, i la nostra és recuperar l'estabilitat de preus, perquè la inflació castiga els més pobres i vulnerables".

Segons Lagarde, la pressió dels preus encara és molt forta, i això l'obliga a continuar sent "restrictiva" amb els tipus d'interès. Malgrat admetre que l'IPC ha afluixat respecte als últims mesos, el BCE encara no té clar que hagi deixat de ser un problema. Per tant, tots els senyals apunten a una nova pujada dels tipus d'interès en la seva reunió de la setmana que ve. Passarien del 3,75% al 4%, segons totes les previsions.

Lagarde, amb el seu equip, dirigint-se cap a la compareixença que ha fet a l'Eurocambra
Lagarde amb el seu equip dirigint-se cap a la compareixença que ha fet a l'Eurocambra (Reuters/Yves Herman)

A més de l'evolució del cost del crèdit, els eurodiputats també han demanat a Lagarde per la posició del BCE davant l'escalada de beneficis de determinats sectors i empreses, que haurien contribuït a la pujada de la inflació. Lagarde s'ha referit a sectors com l'agricultura, la restauració, la construcció, el transport i determinats serveis, i ha explicat que les autoritats de la competència dels diferents estats haurien d'investigar si s'han inflat preus.

En concret, la presidenta del BCE creu que s'hauria d'avaluar si determinades pràctiques han estat "legítimes" o bé "concertades" entre diferents empreses, en contra de la lliure competència. Sense referir-s'hi explícitament, feia referència a l'anomenada "greedflation" o increment de preus per mantenir marges empresarials, que segons el BCE s'hauria produït, sobretot, a llarg del 2022.

En aquest sentit, Lagarde demana un gran pacte de rendes per evitar que l'espiral de pujades de preus i encariment del cost de la vida comporti pujades salarials i una segons onada d'inflació.

En la mateixa línia, el governador del Banc de Portugal i membre del consell del BCE, Mario Centeno, ja explicava a TV3 que volen evitar que una represa de l'espiral de preus obligui el BCE a apujar més del previst els tipus d'interès.

 

 

ARXIVAT A:
Parlament EuropeuBanc Central EuropeuIPC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut