tombes excavades
El govern de Sud-àfrica ha excavat milers de tombes (Reuters / Siphiwe Sibeko)

L'Àfrica, ara en el punt de mira de l'OMS pels rebrots de la Covid-19

L'Organització Mundial de la Salut es mostra preocupada, sobretot, per Sud-àfrica, que ja és el cinquè país del món amb més contagis: més de 320.000

RedaccióActualitzat

L'Organització Mundial de la Salut alerta que el continent africà pot ser el pròxim punt calent de la pandèmia. En només tres setmanes, coincidint amb la reobertura de l'economia, els contagis per coronavirus s'han multiplicat per tres. És especialment preocupant la situació a Sud-àfrica, amb més de 5.000 morts i més de 320.000 casos. Aquesta xifra el converteix en el cinquè país de tot el món amb més positius. 

L'OMS veu en Sud-àfrica un exemple del que pot passar a la resta del continent si no es prenen mesures, com per exemple tenir experts sobre el terreny perquè busquin els possibles casos casa per casa. Així ho ha expressat el director d'emergències sanitàries de l'OMS, Michael Ryan.

"Si bé Sud-àfrica viu un esdeveniment molt greu, crec que és realment un marcador del que podria afrontar el continent si no es prenen mesures urgents per proporcionar més suport. Ho hem vist en d'altres regions."

 

Sud-àfrica, punt calent de la malaltia

Sud-àfrica és el païs més castigat del continent i ni tan sols els seus ministres no se n'escapen: dos d'ells han hagut de ser hospitalitzats per Covid-19 a les darreres hores després d'haver estat uns dies en aïllament. Es tracta del titular de Treball, Thembelani Thulas Nxesi, de 61 anys, i el d'Energia, Gwede Mantashemdem, de 65 anys. Una altra ministra del mateix país, la de Defensa, Nosiviwe Mapisa-Nqakula, també es va contagiar de la malaltia, però no va precisar ingrés hospitalari.

A l'espera que el nombre de morts es dispari, les autoritats sanitàries de Johannesburg han excavat milers de tombes esperant el fatídic desenllaç per a una part de la població.

Aquesta mesura no ha agradat a un sector de la ciutadania, que s'ha manifestat reclamant que s'aturin les excavacions i es dediquin els recursos econòmics i humans a aturar la pandèmia.

Manifestants a Sud-àfrica demanen que es deixin d'excavar tombes (Reuters / Siphiwe Sibeko)

 

 

Els experts vaticinen que no serà fins a l'agost quan el país començarà a doblegar la corba. Tot i les xifres pessimistes, el govern no confina; només ha imposat un toc de queda nocturn i la prohibició de vendre alcohol.

Sud-àfrica és un dels països, juntament amb el Brasil i els Estats Units, on properament es provarà la vacuna en què treballen la farmacèutica AstraZeneca i la Universitat d'Oxford. S'espera que a finals d'any es pugui comercialitzar si els resultats dels últims assajos són satisfactoris.

 

S'inverteix la tendència al continent

L'Àfrica va sorprendre al començament de la pandèmia per registrar pocs casos de coronavirus. La pobresa i la precarietat mèdica en molts dels seus països convertien el continent en un possible focus molt preocupant de la malaltia. De fet, els problemes van ser més aviat d'aprovisionament: en alguns llocs de l'Àfrica, el confinament pel coronavirus va provocar que la població no pogués anar a buscar feina ni menjar. 

Ara l'alerta torna a ser al continent. Sud-àfrica va reaccionar aviat amb clíniques mòbils per atendre els ciutadans afectats. Ara mateix, ja no donen l'abast.

ARXIVAT A:
ÀfricaCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut