Londres

L'aeroport londinenc de Gatwick, tancat per la presència de drons

Algunes fonts indiquen que l'incident seria un sabotatge però es descarta que es tracti d'un cas de terrorisme

Juli RodésActualitzat

L'aeroport londinenc de Gatwick continua tancat  després que dimecres al vespre es van detectar dos drons volant a prop de la seva pista única. Ja hi ha més de 10.000 persones afectades. Aquest dijous, estava previst que passessin per Gatwick 110.000 passatgers i que hi operessin 760 avions.

La policia descarta que es tracti d'un cas de terrorisme, però continua buscant el o els responsables. A banda de les patrulles de policia que treballen per localitzar i neutralitzar els drons, també s'ha desplegat l'exèrcit a l'aeroport de Gatwick. El ministre de defensa britànic, Gavin Williamson, ha confirmat que l'exèrcit ajudarà en l'operació després que la mateixa policia en sol·licités la intervenció.

Williamson no ha desvetllat les funcions de l'exèrcit en l'operatiu però ha afegit que "sempre està disposat a ajudar les autoritats civils."

Sabotatge

Tot i que encara no hi ha versió oficial, algunes fonts apunten que la presència dels drons no seria accidental, sinó intencionada, un sabotatge. Eurocontrol, que gestiona el trànsit aeri ha informat que Gatwick continaurà tancat fins a les 6 del matí d'aquest divendres, de moment. Una informació que la web de l'aeroport va actualitzant cada poques hores aquesta informació. 

 

 

Una nota penjada a la mateixa web i difosa per les xarxes socials demana disculpes per aquesta situació, dona prioritat a la seguretat i demana que es comprovi l'estat del vol abans de desplaçar-se.

 

 

Els vols amb destí i origen a Gatwick estan actualment suspesos mentre investiguem la presència de drons volant a prop del nostre aeroport.

Sisplau, no viatgeu a Gatwick sense comprovar la situació del vostre vol amb la companyia aèria, perquè hi ha importants cancel·lacions i retards.

Demanem disculpes a tots els passatgers afectats per aquesta inconveniència, però la seguretat dels nostres passatgers i de tot el personal és la nostra prioritat.

 

La web flightradar24.com, de seguiment de vols, mostra aquest matí una imatge inusual de Gatwick sense avions operant (a baix, al centre), en contrast amb l'aerport de Heathrow, al nord.

 

 

Les operacions d'enlairament i aterratge van quedar suspeses a les deu de la nit (les nou, hora local) i es va posar en marxa una operació de cerca dels dos ginys no tripulats amb el suport d'un helicòpter. S'han desplegat més de 20 patrulles de la policia al voltant de l'aeroport per localitzar els responsables d'aquests drons, un dels quals era d'una gran envergadura.

 

 

La mesura va obligar a desviar més de vint vols als aeroports londinencs de Luton, Stansted i Heathrow, a altres aeroports britànics com Manchester, Liverpool i Birmingham, i també als aeroports de París i Amsterdam. Unes 6.000 persones van veure com el seu vol era desviat, unes 2.000 que havien de volar a Gatwick no es van enlairar, i 2.000 més es van quedar a terra a Gatwick.

 

 

A les quatre de la matinada el trànsit aeri s'ha reobert, però al cap de tres quarts  s'ha tornat a interrompre quan s'ha detectat novament la presència de drons. Les autoritats aeroportuàries ja han obert una investigació conjuntament amb la policia del comtat de Sussex.

Un vídeo penjat a YouTube mostra dues petites llums vermelles i verdes que serien els drons causants de l'incident.

 

 

Gatwick, al sud de Londres, és el segon aeroport britànic en volum de trànsit aeri, per darrera de Heathrow, i el vuitè d'Europa. Cada any hi passen 45 milions de passatgers que volen a 228 destinacions de 74 països.

La llei britànica prohibeix fer volar drons a menys d'un quilòmetre de distància de cap aeroport, i tampoc a més de 120 metres d'alçada.

ARXIVAT A:
MobilitatAeroports
Anar al contingut